counter on tumblr
 

Wauw, wat een dag. Voor velen was het de eerste kennismaking met Antarctica. En zij keken hun ogen uit toen bij het eerste ochtendgloren de eerste ijsbergen gezien werden, aan bakboordzijde het Antarctisch schiereiland zich verhief en aan stuurboordzijde de contouren van de South Shetlandeilanden zichtbaar waren. Het was vrijwel onbewolkt en daardoor waren we getuige van een prachtige zonsopkomst. Al snel werden er Gentoo Penguins (Ezelspinguïn) en Chinstrap Penguins (Stormbandpinguïn) gezien die door het water schoten. Een enkele Southern Elephant Seal (Zeeolifant) stak zijn kop boven het water uit. En een wel erg zuidelijke Grey-headed Albatros (Grijskopalbatros) gaf ook nog even acte de présence. Voeg daar nog de Brown Skuas (Bruine Jager), de Kelp Gulls (Kelpmeeuw), de Southern Giant Petrels (Zuidelijke Reuzenstormvogel) en de Wilson’s Storm-Petrels (Wilsons Stormvogeltje) aan toe en het plaatje is vrijwel compleet. Het ontbijt werd welhaast tot een noodzakelijk kwaad.

Na het ontbijt waren het toch vooral de Humpback Whales (Bultrug) die de aandacht trokken. Aan alle kanten waren blows te zien en zagen we de walvissen zwemmen. Zo halverwege de ochtend wist de kapitein de boot vlak langs een drietal Bultruggen te leggen die volop werden gefotografeerd. Vooral op het moment dat de dieren besloten een diepe duik te maken en hun staart volledig boven het wateroppervlak kwam, ratelden de camera’s onafgebroken. Al met al hebben we vanochtend naar schatting zo’n 150 tot 200 Bultruggen gezien. De paar Crabeater Seals (Krabbeneter) die op een ijsschots lagen, kregen amper aandacht.

Helaas betrok het weer aan het eind van de ochtend. Onze eerste zodiac-landing, op Danco Island, was dan ook een frisse bedoening met af en toe wat lichte sneeuw, maar wel passend bij het Antarctische landschap. Op Danco Island bevindt zich een grote kolonie Gentoo Penguins (Ezelspinguïn) die nu grotendeels verlaten was. Er waren echter nog voldoende exemplaren aanwezig om ons aan onze trekken te laten komen. Boven de kolonie cirkelden regelmatig Antarctic Skuas (Zuidpooljager) op zoek naar voedsel en op de rotsen voor het strand lag een Weddell Seal (Weddellzeehond). Toen we bij de zodiacs terugkwamen, bleek daar een Snowy Sheathbill (Zuidpoolkip) rond te scharrelen die het verzamelde voedsel naar een in een rotsspleet gelegen nest bracht.

‘s Avonds bij het diner kwam de vraag op wat nu eigenlijk het hoogtepunt van de dag was geweest. Niemand kon daar een eenduidig antwoord op geven. Douwe gaf het best onze gevoelens weer: het was een aaneenschakeling van hoogtepunten…

Vanaf de Plancius, bij Danco Island, Antarctica

Hendrik Jan Dijkerman

Geplaatst op: 28 maart 2018


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...