counter on tumblr
 

Dag 22: Dolfijnen -

Aan het ontbijt zijn nog niet veel woorden besteed. Maar elke ochtend wacht ons een rijk voorzien ontbijtbuffet met elke dag één of andere bereiding van ei met daarbij pittige worstjes, worst (soort van knakworst) of spek. Voorts verschillende soorten brood, croissantjes, kaas, vleeswaren, zoetigheden, muesli, fruitsalade, yoghurt etc. En natuurlijk koffie, thee en sap. Danig gesterkt staan wij daarna bij de brug om vrijwel meteen een zeer fraai op ooghoogte langs glijdende Light-mantled Sooty Albatross waar te nemen. De camera’s ratelen volop. Niet veel later is dat weer het geval als een groep van zes Zandloperdolfijnen (Hourglass Dolphins) langdurig met het schip meezwemt. Regelmatig springen de dieren vrijwel gelijktijdig geheel uit het water. In de loop van de ochtend volgen nog een aantal groepjes.

Ook voor het overige is het een onderhoudende ochtend met opvallend veel Kerguelen Petrels, Soft-plumaged Petrels en Black-bellied Stormpetrels. Toch blijkt het staan op de brug zijn tol te eisen. Zo rond een uur of elf heeft een deel van de groep positie ingenomen in de lounge. Een belangrijk deel van de aanwezige fauteuils wordt geconfisqueerd en in een rij langs de ramen aan bakboordzijde worden de waarnemingen voortgezet. Ach, we hebben toch al een zekere naam. Hendrik Jan wordt ’s ochtends gevraagd of hij ook deel uitmaakt van de ‘Dutch Birding maffia’, hetgeen hij natuurlijk volmondig en met gepaste trots bevestigt.

Rond half een worden we in de lounge verwacht waar we nadere informatie krijgen over de voorgenomen landingen op South Georgia. Wesley weet het begin van de presentatie nog kortstondig te verstoren door een walvis aan stuurboordzijde te melden, waarna onze groep zich van bakboord naar stuurboord beweegt. Helaas de walvis laat zich niet meer zien. Hoewel we voor South Georgia nog 36 uur hebben te gaan, moeten de eerste voorbereidingen getroffen worden. En dat betekent een middagje stofzuigen. Om de verspreiding van (ongewenste) planten te voorkomen, moeten kleding, rugzakken en al het andere materiaal dat aan land gaat van zaden worden ontdaan. Daartoe staan in de lounge een viertal stofzuigers die in de loop van de middag driftig worden gebruikt.

Tussen de bedrijven door worden uiteraard de vogels niet uit het oog verloren. Vanaf de brug worden nu ook redelijke aantallen Common Diving-Petrels waargenomen en aan de hand van een foto kan ook de eerste South Georgia Diving-Petrel worden vastgesteld. Wat later vliegt er nog een langs die zonder foto gedetermineerd kan worden.

Aan het eind van de middag weet Wesley opnieuw de boel in beweging te krijgen. Waar de anderen reeds in de lounge vertoeven, meldt hij samen met Danny vanaf de brug een White-headed Petrel. Een stormloop naar buiten blijkt tevergeefs; de vogel is reeds gevlogen. Remco is dermate teleurgesteld dat hij besluit zijn baard van drie weken af te scheren (om de resterende weken te gebruiken om een nieuwe te kweken die hij met gepaste trots in Nederland kan tonen). En bij het diner treft hij het helemaal. Hij mag de tafel delen met de Amerikaan van de satelliettelefoon en de Himalaya.

Waarnemingen: een paar Stormbandpinguïns, Wenkbrauwalbatros, Grijskopalbatros, 2 Snowy Albatross en 5 Light-mantled Sooty Albatross (één heel dichtbij de boot; mooie foto’s en videos), 70 Black-bellied Stormpetrel, 20+ White-chinned Petrel, 10 Blue Petrel, 120 Kerguelen Petrel, 40+ Soft-plumaged Petrel, 1 White-headed Petrel (alleen Wesley en Danny) en nog 1 Cape Petrel, Antarctic Prion, Southern Giant Petrel en Northern Giant Petrel, 2 South Georgia Diving Petrel en c. 50 Common Diving-Petrel. Plus c. 30 Zandloperdolfijnen (Hourglass Dolphins), geregeld naast de boot zwemmend (we varen 20 km/u) en 1 Gewone Vinvis (Fin Whale).

Vanaf de Plancius bij Antarctica op 55°33” Zuiderbreedte, 41°57” Westerlengte

Hendrik Jan Dijkerman

Geplaatst op: 7 april 2012


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...