counter on tumblr
 

28 - Morgen weer een kans

03-07-2021

Dag 32: Morgen weer een kans -

Wat een prachtige vijandige omgeving, met vriendelijke mensen, is onze verblijfplaats Grytviken toch! Voor het ontbijt zie je vanuit de lounge de pelsrobben happen naar voorbijgangers die vechten om een plaatsje bij de computers. Een typische oudere Engelse dame maakt ons attent op de openingstijden van het museum (10.00-12.00). Helaas zullen we vanmorgen niet van haar diensten gebruik kunnen maken, want tijdens de ‘recap’ maakt expeditieleider Rinie bekend dat de revanche-zodiactocht naar de ijsvelden, waar gisteren de Zeeluipaard is waargenomen, op het programma staat. Vandaag melden wel bijna alle passagiers zich aan.

Om 10.30 vertrekken we, in een vijftal zodiacs, richting Moraine Fjord. Onderweg wordt een enkele maatregel getroffen teneinde een betere gewichtsverdeling te bereiken: op volle zee moet ik van zodiac wisselen! (Why me?) Even later vindt een andere zodiac een Witkinstormvogel tussen het ijs. De vogel wordt opgevist (dus niet telbaar!) en op een veiliger plaats weer losgelaten. Eindelijk heb ik dan toch kunnen waarnemen dat het beest echt een wit kinnetje heeft!

Wij vervolgen onze weg en even later ziet Remco van grote afstand een vorm op een ijsbergje dat volgens hem weleens een zeeleeuwachtige zou kunnen zijn. Even later ziet hij een flipper bewegen: de vorm dient nader onderzocht te worden, is ons democratische besluit! De andere zodiacs varen ondertussen door richting beide gletsjers Harker en Hamberg: wij bewonderen ze dan maar van iets grotere afstand.

Langzaam wordt de vorm ontrafeld tot een fantastische grote Zeeluipaard. Direct de andere zodiacs gewaarschuwd uiteraard. Iedereen heeft nog van het beest kunnen genieten. Het was een ander – nog groter – exemplaar; we konden dat tevens vaststellen aan de hand van het ontbreken van een litteken. Al de vijfde waarneming van mijn wenszoogdier tijdens deze expeditiecruise: fantastisch!

’s Middags terug voor een late lunch. Er staan wat wandelingen op het middagprogramma, onder andere van een tocht die voert langs het wrak van een tijdens de Falklandoorlog (1982) neergeschoten Argentijnse helikopter. Voor mij genoeg wrakken in de baai. Ik besluit vanmiddag nog een wandelingetje te maken naar het kerkhofje met onder andere het graf van Ernest Shackleton. Ik baan mij een weg langs Fur Seals en Zeeolifanten en een enkele Ezelspinguïn. Op het kerkhof veel Noren en Finnen, veelal de dertig niet gehaald. Ook een Argentijnse onderzeebootcommandant heeft een gedenkteken: toch nog de Falklandoorlog.

Tijdens het schrijven van dit blog komen de deelnemers aan de wandeling terug; zij hebben twee Zuidkapers (Southern Right Whales) waargenomen. Helaas bereikte het bericht het schip niet. Morgen weer een kans!

Waarnemingen Grytviken en Moraine fjord: Ezelspinguïn, Koningspinguïn, Zuidelijke Reuzenstormvogel, Witkinstormvogel, Wilson’s Stormvogeltjes, 50+ South Georgia Aalscholver, 15 South Georgia Pijlstaart, Kelpmeeuw, Antarctische Stern, Bruine Jager, 2 Zuidkapers (Southern Right Whales), 1 enorme volwassen vrouw Zeeluipaard (Leopard Seal), tientallen Zuidpoolpelsrobben (Antarctic Fur Seals) en Zuidelijke Zeeolifanten (Southern Elephant Seals).

Vanaf de Plancius op 54°16” Zuiderbreedte, 36°30” Westerlengte

Frank van Duivenvoorde

Geplaatst op: 19 april 2012


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...