30 - Afscheid van South Georgia
03-07-2021Dag 34: Afscheid van South Georgia -
Toen ik om 7.45 uur het internetcafe verliet (de rest van de passagiers zat aan het ontbijt; bij de computers trof ik alleen de kapitein) zag ik ons aflosschip de Ushuaia binnenvaren – met op de voorgrond de Zeeolifant op het strand. De fraaie laag sneeuw die gisteravond alle bergen en het oude walvisstation bedekte, was helaas vanochtend alweer weggesmolten; het regende. Behalve de Ushuaia voer ook de sleepboot voor de Plancius binnen: zo’n kleintje, die ik alle werkdagen met enige regelmaat onder de Erasmusbrug door zie varen. Die gaat naar verluidt met een sleepkabel van een km (!) lang de Plancius terugslepen naar Montevideo.
Inmiddels zitten we allemaal in de observation lounge van de Plancius, 9.45 uur, met koffie, thee en warme choco, te kijken hoe alle koffers en flessen wijn (en nog zo wat, minder belangrijke, zaken) per zodiac vervoerd worden van Plancius naar Ushuaia. Het ontbijt was vanochtend weer stukken vroeger dan de ‘hibernation mode’ van de afgelopen week, maar ook hier is over nagedacht: omdat onze koks (phew, ze gaan allemaal mee!) even hun weg moeten vinden in de keuken van de Ushuaia voordat ze ons avondmaal kunnen bereiden, is onze lunch vandaag extra vroeg gepland, zodat deze nog op de Plancius kan plaatsvinden. Na de lunch (11.30 uur) zullen we per zodiac, met onze handbagage, naar de Ushuaia worden vervoerd. De nieuwe kamerindeling is ook al bekend en de hutindeling is, afgezien van andere nummers, bijna helemaal gelijk aan die in de Plancius. Bertus en ik zijn wel geüpgrade van dek 3 naar dek 5. De Ushuaia is zonder hotelpersoneel vertrokken, en de Plancius-crew neemt zijn taken vanaf Grytviken gewoon over op de Ushuaia.
Het is zeker niet met tranen in de ogen, maar toch wel met een ietwat dubbel gevoel dat men, althans ik, vanochtend rondliep in KEP. Ik realiseer me dat ik zelden, misschien wel nooit, meer rond zal lopen op een plek waar het zo ongestoord, zo rustig, zo helder en zo fris is. Geen vliegtuigstrepen in de lucht, geen ontvangst op de mobiel, geen AH-to-go op iedere hoek van de straat – wat zeg ik, geen straten; geen internet als het sneeuwt, geen smog – en wel honderden pelsrobbenpups, een soort zeeleeuwtjes die je er zo uitlopen als ze willen en wel grommen en dreigen, maar niet bijten. Alle vogels in de baai, of het nu meeuwen, aalscholvers, jagers, eenden of reuzenstormvogels zijn, sterker nog, alles (afgezien van, voor de veiligheid, de zeeolifantemannen) komt soms tot op een halve meter.
Tegelijkertijd willen de meesten graag naar huis, naar hun geliefden en familie – sommigen, zoals de Amerikaan die nog steeds graag met zijn satelliettelefoon speelt, willen misschien zelfs wel graag terug naar hun baan of zaken, daar kan ik me dan weer weinig bij voorstellen…
Ondertussen schijnt het zonnetje weer (9.52 uur), de blauw-witte Ushuaia blinkt in de baai, enkele passagiers maken hun laatste ommetje, vogelaars zijn naarstig op zoek naar de vanochtend ontdekte, maar de nu al een dik uur verdwenen Koereiger, en er is ongetwijfeld nog steeds een run op het internetcafé – vanaf de Ushuaia is geen mailcontact mogelijk, is het gerucht.
Over een half uurtje de laatste instructies voor de overtocht naar de Ushuaia, dus dan ren ik nu maar even naar het internetcafé….
Hartelijke groeten, en veel dank voor de steunbetuigingen, van de Inezia reizigers Remco, Henk, Hendrik Jan, Paul, Marijke, Bertus, Kasper, Danny, Margreta, Huig, Frank en Wesley, dokter Jan en Toos en ook de Nederlanders die deze reis ergens anders geboekt hebben maar via het blog van Inezia Tours contact onderhouden met de achterblijvers: Dick en Dora, Age en Oekie, Jan, Albert, Rinie en de rest van de crew.
Waarnemingen Grytviken:
Eindelijk iets nieuws: vanochtend werd een Koereiger ontdekt! Weliswaar heel algemeen in de wereld, maar een dwaalgast in South Georgia, en wel eentje die tenminste 1900 km heeft moeten vliegen vanaf het meest nabije stukje Zuid-Amerika!
Verder vanochtend Ezelspinguïn, Zuidelijke Reuzenstormvogel, Wilson’s Stormvogeltje, South Georgia Aalscholver, South Georgia Pijlstaart, Kelpmeeuw, Antarctische Stern, Bruine Jager. Zuidpoolpelsrobben (Antarctic Fur Seals) en Zuidelijke Zeeolifanten (Southern Elephant Seals).
Vanaf de Plancius op 54°16” Zuiderbreedte, 36°30” Westerlengte
Remco Hofland
Geplaatst op: 20 april 2012