counter on tumblr
 

31 - Weer op zee

03-07-2021

Dag 35: Weer op zee -

Binnen het uur werden gistermiddag alle passagiers en de meeste staff- en crewleden per zodiac vervoerd naar de Ushuaia. Daarna volgde de verplichte introductie tot het schip en de verplichte safety drill, in de onder de waterlijn gelegen conference room. Ondertussen voelden we hoe het anker werd opgehaald en we begonnen te varen. Diverse verzoeken om eerst buiten te mogen staan bij wijze van afscheid aan de baai en Grytviken ten spijt, bleek na de safety drill dat het schip reeds wegvoer van South Georgia. In de verte zagen we nog net de gletsjer waar we onze mooie Zeeluipaard- en drijfijswaarnemingen hadden gedaan enkele dagen geleden – maar Grytviken was al lang en breed uit beeld.

In beeld waren aardige golven en, deels omdat we nu alweer een dag of negen aan land waren geweest en deels omdat de Ushuaia overduidelijk niet het stille, moderne, grote en stabiele schip is wat de Plancius wel was – daarom lag de helft van de passagiers binnen no-time zeeziek op bed. Of in de lounge, die op dit schip is uitgerust met brede zachte leren wegzakbanken. Het diner ’s avonds kende dan ook aardig wat afhakers.

Zelf lag ik ook tamelijk vroeg op bed en ik wijt mijn slaperigheid die ook vandaag doorzette, aan een neveneffect van de Scopolamine-pleister. Nou hoefde je vandaag gelukkig niet de hele tijd buiten te staan om gave zeevogels te zien: zowel in aantallen als in verschillende soorten was vandaag waarschijnlijk de beste dag van de reis tot dusver. Qua nieuwe soorten konden de vogelaars de waanzinnig gave Sooty Albatross bijschrijven, eenmaal zelfs twee stuks die samen opvlogen met een Light-mantled Sooty, een Grijskop- en een Wenkbrauwalbatros; ook de aparte Grey Petrel was nieuw. Tristan Albatross, Great-winged Petrel en Grey-backed Stormpetrel waren ook nieuw voor de meesten, maar die soorten werden lang niet door iedereen gezien.

De Sooty Albatross en de Grey Petrel wel, want die vlogen netjes op een meter of twintig afstand met de boot mee, zodat zelfs de zeezieken die in de lounge lagen, door middel van het opheffen van het hoofd de soort konden meepikken…

De Ushuaia is een oud, omgebouwd Noord-Amerikaans legervaartuig. Je kajuit terugvinden is een crime, want het is een doolhof vanjewelste en ook zijn Bertus en ik niet geüpgrade zoals we oorspronkelijk dachten, want dek 5 is op dit schip het laagste. We hebben geen patrijspoort, want de hut zit onder de waterlijn, en we hebben vastgesteld dat we in het kleinste hutje aan boord zitten. Dit is echter geen klaagzang, want de bedden zijn prima en het schip brengt ons naar huis en daar gaat het om. Wel is er gisteravond iets goed misgegaan, want de nieuwe expeditieleider Augustin mocht dan bij de introductie grappen dat het schip hele oude leidingen heeft – een verstopt toilet op dek 5 zorgde voor 2-3 overstroomde hutten, waaronder die van Kasper en Wesley. Laatstgenoemde heeft vervolgens de hele avond zijn beide digitale camera’s zitten föhnen, en hij durft ze voorlopig niet aan te zetten omdat zelfs het kleinste beetje vocht erin kortsluiting kan veroorzaken, en dan kan ‘ie ze helemaal wel weggooien. Naar ik begrijp konden wel alle opvarenden die geraakt werden door de overstroming, in een andere hut terecht voor de nacht.

We schijnen koers te zetten naar een punt net boven de Falkland-eilanden en van daaraf verder naar het noorden te varen, om op die manier een grote storing (lees: windkracht 10 en bijbehorende golven) te vermijden. We vinden het allemaal best, als we onze vlucht maar halen!

Waarnemingen: De gisteren op het dek van de Ushuaia opgeraapte Koereiger leeft nog steeds in zijn doos en wordt vakkundig gevoerd (onder dwang) door Danny. Augustin meldde het bestaan van een tweede vogel, waarmee deze samen op de Ushuaia landde een dag voor aankomst in Grytviken, maar de tweede hebben we nooit gevonden.

Verder vandaag c. 15 Ezelspinguïn, 2 Koningspinguïn, 9 Sooty Albatross, 5 Light-mantled Sooty Albatross, 1 Tristan Albatross, 5+ Snowy Albatross, c. 10 Wenkbrauwalbatros, c. 10 Grijskopalbatros, Zuidelijke Reuzenstormvogel, 1 Great-winged Petrel, c. 70 Witkinstormvogels (White-chinned Petrels), Blue Petrel, 120+ Kerguelen Petrel, c. 50 Donsstormvogel (Soft-plumaged Petrel), 3 Grey Petrel, 1 Grey-backed Stormpetrel (alleen Wesley), 1 Wilson’s Stormvogeltje, c. 200 Black-bellied Stormpetrel, 1 Slender-billed Prion (Remco), 5 Antarctic Prions, 3 Fairy Prions, Antarctische Stern.

Plus één Gewone Vinvis (Fin Whale), 2-3 blows en erg veel Zuidpoolpelsrobben (Antarctic Fur Seals).

Vanaf de Ushuaia op 51°26” Zuiderbreedte, 47°37” Westerlengte

Remco Hofland

Geplaatst op: 21 april 2012


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...