counter on tumblr
 

32 - Richting de Falklands

03-07-2021

Dag 36: richting de Falklands -

Om de storm te ontlopen die nu tussen South Georgia en Montevideo ligt, voeren we vandaag nagenoeg direct naar het westen, richting de Falklands. De inschatting van de kapitein en de staff is dat we, als we net ten noorden van de Falklands richting noord draaien, baat hebben bij de (clockwise) draaiende wind waardoor we de wind en golven zijdelings in de rug zullen hebben. Nu net (20.50 uur) komt vanaf de brug de aankondiging dat we gedraaid zijn: we koersen eindelijk noord richting Montevideo.

Vanaf het eerste licht, 6.30 uur, stonden de meeste vogelaars buiten, vol verwachting over wat we vandaag weer gingen zien. Het eerste uur was tamelijk tam, maar net voor ontbijt (8.30 uur) hadden we een bepaald goed kwartiertje: kort achter elkaar verschenen een Tristan Albatross (het eiland Tristan da Cunha kunnen we weliswaar vergeten, maar de soort zit in de tas!), een Atlantic Petrel en, de klapper, een White-headed Petrel. Van de eerste twee zouden we er vandaag meerdere zien, maar het bleef, althans voor ons, bij die ene White-headed Petrel – die (weer) niet iedereen zag.

Kort na het ontbijt vloog er een tweede exemplaar langs, die maar door enkele vogelaars werd gezien. Het was, ondanks het totale gebrek aan zoogdieren, een erg leuke dag. We zagen met name veel albatrossen, die geregeld op enkele meters langs het schip vlogen. Zo konden we nog ‘ns extra genieten van de chocoladebruine Sooty Albatross (gisteren nog nieuw voor iedereen), van de enorme Wandering Albatross (spanwijdte: 3,5m!) en konden we ook goed de kenmerken zien van de Tristan Albatross: nagenoeg geheel zwarte vleugels, met kleine diamantvormige witte vlekjes). Ook leuk was het feit dat een aantal interessante soorten, met name Soft-plumaged Petrel, Atlantic Petrel en Grey Petrel, in grote getale langs vlogen, zodat ze goed bekeken, gefilmd en gefotografeerd konden worden. Aan het begin van de middag werd de zee iets minder onstuimig, maar tegen het eind van de middag zaten we toch alweer op golven van 4-5m. Wel loopt langzaam maar zeker de temperatuur op: ik voorzie handschoen- en sjaalloze dagen in de nabije toekomst.

Het schip de Ushuaia heeft een vriendelijke Argentijns-Chileense bemanning, waarvan expeditieleider Augustin en hotel manager Hector het heel leuk doen. Eerstgenoemde doet alle aankondigingen in drie talen: Spaans, Engels en…..Nederlands! Erg grappig. Het schip is wel een stuk kleiner dan de Plancius, met nauwe gangetjes, een enigszins claustrofobisch eetzaaltje en, belangrijk voor vogelaars, de ramen van de lounge zijn net te hoog geplaatst, zodat je vanuit de luie banken net niet naar buiten kan kijken. Maar dat is niet heel erg omdat de meeste vogelaars, afgezien van een enkel koffie- of soepkwartiertje, nagenoeg de hele dag buiten staan.

Morgen weer 6.10 uur op…

Waarnemingen: De Koereiger leeft nog steeds in zijn doos en wordt (inmiddels niet meer onder dwang) gevoerd door Danny en Huig. Hij poetst zich en probeert te ontsnappen, dus dat lijkt wel goed te komen. Ook voor hem geldt: nog vier nachtjes slapen.

Verder vandaag: 5 Southern Rockhopper Penguin (snel wegzwemmend van het schip), 8 Sooty Albatross, 4 Tristan Albatross, 2 Snowy Albatross, 4 ongedetermineerde Wandering Albatross, c. 40 Wenkbrauwalbatros, c. 5 Grijskopalbatros, 3 Zuidelijke Reuzenstormvogel, 3 Great-winged Petrel, 2 White-headed Petrel, c. 35 Atlantic Petrel, c. 40 Witkinstormvogels (White-chinned Petrels), c. 8 Kerguelen Petrel, c. 200 Donsstormvogel (Soft-plumaged Petrel), c. 50 Grey Petrel, 2 Black-bellied Stormpetrel, 1 Slender-billed Prion, c. 20 Antarctic Prions, 1 Fairy Prion, 1 ongedetermineerde franjepoot, 2 (Falkland?) Brown Skuas, waarvan er één een Wandering Albatross achternazat!

Vanaf de Ushuaia op 49°38” Zuiderbreedte, 58°30” Westerlengte

Remco Hofland

Geplaatst op: 22 april 2012


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...