counter on tumblr
 

34 - Halverwege

03-07-2021

Dag 38: Halverwege Grytviken en Montevideo -

De dag begon wat teleurstellend. In tegenstelling tot gisteren waren er weinig vogels rond het schip te zien. Maar de vogels stelden ons ook vandaag niet teleur. Na het ontbijt werd een leuke soort gezien: Witbuikstormvogeltje. We zaten net even binnen dus vloog iedereen eerst naar de ramen en daarna naar buiten. En het bleef niet bij 1, het werden er uiteindelijk zelfs 15. Het blijft een fantastisch gezicht om deze vogeltjes ter grootte van een merel door te golven te zien manoeuvreren. Dat geldt trouwens ook voor de albatrossen die rakelings boven de golven keilen. De dag begon met wat regen, maar de zon brak al gauw door de wolken heen. Vlak voor de lunch ging het harder waaien en na de lunch betrok het. Weer of geen weer, daar trekken vogels en vogelaars zich niets van aan.

Het schip was vannacht minder in beweging. Van diverse mensen hoorde ik dat ze weer een keer goed geslapen hadden. Ook de zeezieken zijn minder zeeziek. De lounge doet soms denken aan de wachtruimte op een vliegveld. Veel mensen zitten te lezen, of met een boek of via de e-reader. Ook worden foto's en filmpjes op de laptop beoordeeld en zo nodig gewist. De meeste passagiers maken wel een keer per dag een wandelingetje op het schip of ze genieten van het oneindige uitzicht, zittend op een bankje aan de lijzijde van het schip. Er is maar een enkeling die zich niet buiten waagt. Elke dag rond 17.00 uur worden er chips en walnoten op de bar gezet en wordt het een gezellige drukte in de lounge. Om 18.30 uur bespreekt Rinie de dag na en vertelt hij wat ons de volgende dag staat te wachten, vooral wat het weer betreft. De vooruitzichten zijn goed zodat we op schema in Montevideo zullen arriveren.

Grytviken is nog niet uit onze gedachten. Niet alleen vanwege onze avonturen daar maar ook vanwege de avonturen die Ernest Shackleton hier beleefde. In het kort komt het er op neer dat Shackleton van de ene kant van de Zuidpool naar de andere wilde oversteken. Hij vertrok vanuit Engeland op het moment dat de eerste wereldoorlog uitbrak. Zijn schip, de Endurance, kwam vast te zitten in het pakijs en zonk. De bemanning belandde op een ijsschots en dreef naar Elephant Island. Omdat hier geen walvisvaarders zouden komen besloot Shackleton om met 4 leden van de bemanning om naar South Georgia te zeilen en roeien in een sloep om hulp te zoeken. Toen hij na een ongelofelijke reis South Georgia bereikte was dat aan de verkeerde kant zodat hij met 2 anderen de andere kant moest bereiken door over de besneeuwde bergen van het eiland te trekken. Dit alles vereiste grote moed en een geweldig leiderschap. Shackleton is hiervoor vaak geëerd o.a. met een beeld voor het gebouw van de British Geographical Society. Eén van de passagiers is lid van de British Geographical Society. Hij bracht namens de Society een plaquette mee. Deze werd bij het graf van Shackleton gelegd en later op het orgel in het kerkje gezet.

Het is gebruikelijk om Shackleton te eren bij een landing in Grytviken, zodat ook wij bij onze eerste landing een glas whisky ingeschonken kregen waarvan iedereen geacht werd minimaal een paar druppels over het graf van Shackleton te gooienÂ….

Waarnemingen: c. 8 Sooty Albatross, 1 Light-mantled Sooty Albatross, 2 Snowy Albatross, c. 30 Wenkbrauwalbatros, 5 Grijskopalbatros, Zuidelijke Reuzenstormvogel en Noordelijke Reuzenstormvogel, c. 125 Grote Pijlstormvogels, 2 Subantarctische Kleine Pijlstormvogels, c. 25 Witkinstormvogels (White-chinned Petrels), 3 Great-winged Petrel, c. 40 Atlantic Petrel, c. 100 Donsstormvogel (Soft-plumaged Petrel), 60 Zwartbuikstormvogeltje (Black-bellied Stormpetrel), c. 10 Witbuikstormvogeltje (White-bellied Stormpetrel; hoewel er ook vogelaars aan boord zijn die menen dat het hier het witbuikige type van het Zwartbuikstormvogeltje betreft – volgt u het nog?), c. 25 WilsonÂ’s Stormvogeltje, 10 Grijsrugstormvogeltje (Grey-backed Stormpetrel), c. 60 Antarctic Prions, 2 Slender-billed Prions, 2 Fairy Prions, c. 50 ongedetermineerde prions, 1 Koereiger (regelmatig uit de doos nu, keek met een schuin oog naar de patrijspoort maar had al snel door dat ontsnappen via die weg uitgesloten is), 2 Noordse? Stern, 3 Subantarctic Brown Skuas, 3 adulte Kleinste Jagers. En weer een groep van ongeveer 30 Grienden (Long-finned Pilot Whales), die hoog uit de golven kwamen terwijl ze op het schip afstormden, om net als gisteren ineens spoorloos te verdwijnen.

Vanaf de Ushuaia op 40°22” Zuiderbreedte, 52°25” Westerlengte

Marijke Roos

Geplaatst op: 24 april 2012


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...