counter on tumblr
 

35 - Spektakel op zee

03-07-2021

Dag 39: spektakel op zee -

In tegenstelling tot de vooruitzichten waren we in de nacht van maandag op dinsdag bepaald de swell en de storm nog niet uit, dus we schommelden ons een weg naar het noordnoordwesten, richting Montevideo. Ook in de ochtend waren de golven van een zodanige hoogte dat we gedurende de dag geregeld compleet schuin stonden, en twee seconden later compleet schuin naar de andere zijde. Het komt misschien niet over op de foto’s en de video’tjes, maar we stonden geregeld in een hoek van 45° tegen het dek. Het is werkelijk ongelooflijk dat er geen persoonlijke ongelukken zijn gebeurd; wel een paar glijpartijen, maar geen lichamelijke brokken.

De dag was onderhoudend, wat zeg ik, spectaculair vanwege de enorme aantallen vogels. Het grootste deel van de dag vlogen er overal rond het schip tientallen Atlantic Petrels – een soort die alleen broedt in de Tristan groep, en dat is hier enkele honderden zeemijlen vandaan. Ook bulkte het ineens van de Grote Pijlstormvogels, en zagen we met name in de ochtend ook enkele tientallen Kuhl’s Pijlstormvogels. De verwachte walvissen en dolfijnen bleven echter geheel uit; in de plaats ervan zagen we enkele zeeleeuwen en maanvissen.

Vandaag was ook de eerste dag dat we overwegend zonnig weer hadden, hoewel we ook af en toe onder een regenbui doorvoeren. Net als gisteren leverde dat spectaculaire, geheel ronde, soms zelfs dubbele, regenbogen op. En ook die zullen niet overkomen op de foto’s en de video’tjes….

Aan het eind van de ochtend werden onze vluchten geconfirmeerd en er zijn geen veranderingen ten opzichte van het originele schema. Zeven man van de Ineziagroep arriveert volgens schema op donderdag op Schiphol, vijf man gaat eerst nog een dag of tien vogelen rond Sao Paulo, Brazilië en komt op de originele retourdatum thuis.

Er werden vandaag twee klappers gezien, te weten allebei soorten die we verwacht hadden te zien tussen South Georgia en Tristan da Cunha, en waarop we alleen maar konden hopen sinds de stranding, omdat onze huidige koers veel westelijker ligt en niemand weet welke soorten hier voorkomen. Terwijl we zaten te lunchen, stonden de Britse vogelaars over de ‘wake’ (het zog – het spoor dat het schip door zee trekt) uit te kijken, en ze meldden een Spectacled Petrel. Grappig genoeg was het de eerste keer van de hele trip dat we genoodzaakt waren de lunchruimte uit te sprinten richting achterdek. Op de Plancius hadden we, op aanraden van Pieter van Inezia Tours (die zoveel ervaring op de expeditiecruiseschepen heeft dat hij alle goede plekken aan boord lijkt te kennen), onszelf de hoek gereserveerd waarvandaan je het snelste op het achterdek stond – maar op de Plancius is nooit een nieuwe soort gemeld tijdens ontbijt, lunch of diner. Nu dus wel – en iedereen zag ‘m mooi achter de boot hangen.

De andere bij Tristan da Cunha verwachte klapper was een albatros: de Atlantic Yellow-nosed. Verspreid over de dag vlogen er tenminste vijf langs, tussen de overige honderden albatrossen door, maar het duurde erg lang voordat alle vogelaars er eentje hadden gezien. Het gaafste wapenfeit van vandaag waren echter de aantallen. Honderden Atlantic Petrels tot we de Continental Shelf opvoeren, waar het van enkele kilometers diep ineens maar 100m diep werd; en sinds de rand van de Continental Shelf ineens duizenden Grote en Grauwe Pijlstormvogels, niet alleen alle kanten uitvliegend, maar ook tezamen in enkele zogenaamde ‘feeding frenzies’, met meer dan honderd (Wenkbrauw)albatrossen. Naarstig zochten we onder de vogels naar groepen dolfijnen of walvissen, die de neiging hebben dergelijke grote groepen aan te trekken, maar het leek er sterk op dat die er niet zwommen. Alleen al al die duizenden zeevogels was een gepast afscheid van onze gekortwiekte, maar daarom niet minder interessante Atlantic Odyssey 2012….

Waarnemingen: c. 30 jonge Magelhaenpinguïn, 1 Southern Royal Albatross, 4 Sooty Albatross, 4 Snowy Albatross, 2 Tristan Albatross, c. 20 ongedetermineerde Wandering Albatross (waaronder 1 verse juveniel), 5 Atlantic Yellow-nosed Albatross, c. 300 Wenkbrauwalbatros, 3 juv Noordelijke Reuzenstormvogel, c. 10.000 Grote Pijlstormvogel, c. 60 Kuhl’s Pijlstormvogel, c. 1.000 Grauwe Pijlstormvogel, 3 Noordse Pijlstormvogel, 1 Subantarctische Kleine Pijlstormvogel, c. 100 Witkinstormvogel (White-chinned Petrel), 3 Brilstormvogel (Spectacled Petrel), c. 600 Atlantic Petrel, 6 Donsstormvogel (Soft-plumaged Petrel), 5 Zuidelijke Stormvogel (Southern Fulmar), c. 25 Kaapse Duif (Cape Petrel), 2 Witbuikstormvogeltje (White-bellied Stormpetrel; hoewel er nog steeds vogelaars aan boord zijn die menen dat het hier het witbuikige Zwartbuikstormvogeltje betreft), c. 40 Wilson’s Stormvogeltje, 1 Slender-billed Prion, c. 50 ongedetermineerde prions, 1 Koereiger (still going strong), 1 juv Noordse? Stern, 3 Subantarctic Brown Skuas (1 achter een Grote Pijlstormvogel aan), 1 adulte Kleinste Jager. En enkele Southern Sealions (Zeeleeuwen) en 2 Maanvis (Sunfish).

Vanaf de Ushuaia op 36°22” Zuiderbreedte, 54°43” Westerlengte

Remco Hofland

Geplaatst op: 25 april 2012


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...