counter on tumblr
 

35 - Over de evenaar

05-07-2021

Na de belachelijke voorstelling van de dolfijnen gisteravond waren de verwachtingen hooggespannen vandaag en de wetenschap dat we vandaag in een soortgelijk gebied als gisteren zouden zitten, met alle kansen op dolfijnen van dien, maakt ons prettig alert.

Het gebied vandaag heet de Romanche Fracture en is feitelijk de breuklijn tussen Afrika en Zuid Amerika. De zeebodem is hier erg grillig met verschillende zeer diepe stukken (meer dan 7000 meter), verschillende diepe stukken (tot 4000 meter) en verschillende ondiepere stukken (tot een paar honderd meter). Het diepteverschil is vaak aantrekkelijk voor zeezoogdieren die hier hun voedsel vangen, getuige ook de dolfijnengroep van gisteren.

Inmiddels naderden we ook de evenaar. De laatste vogel van het zuidelijk halfrond was Madeiran Storm-Petrel en kort na het zien van dit niet bepaald zeldzame beestje was het tijd voor de Evenaarceremonie. “Officieel” is het zo dat mensen die nog nooit per schip de evenaar zijn overgestoken door de god van de zee, Neptunus (althans de Romeinen noemden hem Neptunus, de Grieken vonden Poseidon beter klinken, maar in de loop der tijd is de Griekse naam wat naar de achtergrond gegaan), worden ingewijd in het oversteken van de evenaar.

Meestal gaat dit inwijden gepaard met flauwe geintjes en veel viezigheid, een beetje als een ontgroening bij studenten, maar onze expeditieleider had een ander (en eerlijk gezegd beter) idee: de passagiers mochten per zodiac de evenaar over. Ik blijf met nog 2 passagiers achter op het schip omdat ik al eens per zodiac de evenaar was overgestoken. Mijn taak was het fotograferen van de zodiacgangers. Geen punt, ik wist echter niet dat de kapitein nog het één en ander op stapel had staan. Hij vond het leuk om een paar rooksignalen die over de datum waren af te steken, twee aan elke kant van het schip, precies op de lijn van de evenaar. Om dat ook nog in beeld te brengen bleek wat te veel, maar alle passagiers staan goed op de foto en video tijdens het oversteken van de evenaar. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Dan volgt de belangrijkste vraag: wat wordt de eerste vogel van het Noordelijk Halfrond? De gehoopte Bulwers Stormvogel werd tweede, nog net voorbijgestreefd door een Noordse Stern die waarschijnlijk net ten noorden van de evenaar op ons had zitten wachten om de Bulwers voor te zijn.

Ook morgen varen we door een gebied met verschillende dieptes, hopen dat we dan meer soorten zien dan alleen de Risso’s Dolfijnen en Clymene Dolphins die we vandaag zagen.

Vanaf de Plancius, 17º53” Westerlengte, 00º48” Noorderbreedte

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 2 mei 2013


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...