counter on tumblr
 

9 - Willems walvissendag

05-07-2021

Willem is een aardige jongen, enthousiast ook. Willem ziet graag mooie soorten en Willem ziet graag nieuwe soorten. Filosofeert er ook graag over. Vanochtend bij het ontbijt zei Willem: “Pieter, vandaag wordt een walvissendag.”

Dat vindt natuurlijk niemand erg, maar een beetje voor de hand liggend was het wel, want we zien eigenlijk elke dag wel een paar walvissen. Hoeveel hangt af van de dag, maar over het algemeen kun je zeggen dat we dagelijks tussen de 10 en 25 walvissen zien, dus een walvissendag is leuk, maar niet per se heel bijzonder hier in de zuidelijke oceaan.

Fout. Willem had iets heel anders voor ogen met een walvissendag. Willems visioen was niet dat we een tiental walvissen zouden zien, doorspekt met waarnemingen van Southern Giant Petrel, Grey-headed Albatross, Cape Petrel, Antarctic Prion, Southern Fulmar en Chinstrap Penguin. Natuurlijk zagen we de vogelsoorten allemaal, de Chinstrap Penguins zagen we zelfs op de voet van een enorme ijsberg van ongeveer anderhalve kilometer bij twee kilometer, een prachtwaarneming.

Wat Willem vanochtend voor ogen had werd ons gedurende de dag langzaam duidelijk: binnen tien minuten na het ontbijt hadden we al ruim 30 walvissen gezien; Vinvissen, Bultruggen en Zuidelijke Butskoppen, niet bepaald de minste soorten. De rest van de ochtend bleef zo verdergaan waardoor we vlak voor de lunch ruim 60 walvissen op de lijst hadden staan.

Traditiegetrouw gaan we dan een klein kwartiertje voor aanvang van de lunch omkleden en even naar de lounge. Zo ook vandaag. Even bijkomen voor we aan de lunch beginnen. Willem dacht daar anders over, zoiets past niet in een walvissendag. Vier enorme Vinvissen passeerden de boot, keerden om, en zwommen met ons mee. Dichter en dichter kwamen ze, tot ze op een gegeven moment op minder dan 10 meter van de boot half uit het water kwamen en al spelend verder zwommen.

Daarmee is een walvissendag zoals Willem dat bedoelt echter nog niet voorbij. Direct na de lunch doen twee Noordse Vinvissen en een Bultrug zo’n beetje hetzelfde als de Vinvissen voor de lunch. Enige verschil is dat ze nog wat dichterbij het schip komen dan de Vinvissen. Je zou eens een detail van deze dieren over het hoofd zien…

De score van vandaag, terwijl de dag nog niet eens helemaal voorbij is: ruim 100 walvissen hebben we vandaag gezien, verdeeld over minimaal 4 (Bultrug, Noordse Vinvis, Vinvis en Zuidelijke Butskop), maar waarschijnlijk 5 (Blauwe Vinvis hebben we niet met zekerheid gezien, maar gezien de grootte van sommige van de “blows” zaten die er ook tussen) soorten walvissen.

Dat is wat Willem bedoeld met “een walvissendag”.

Ik hoop dat Willem morgen “een Keizerspinguïndag” voor ogen heeft…..

Vanaf de Plancius, 48º30” Westerlengte, 59º44” Zuiderbreedte,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 5 april 2013


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...