counter on tumblr
 

Middernacht aan boord van de Plancius, de loods heeft het schip inmiddels verlaten en we stomen gestaag het Beaglekanaal uit, richting open oceaan. De zuidelijke Atlantische Oceaan krijgt al iets meer grip op het schip en duwt het zachtjes heen en weer. De voorbij dagen zijn de 14 Inezia deelnemers aan de Atlantic Odyssey in kleine groepjes in Ushuaia aangekomen. Mét al hun bagage, zodat de voorbij dagen rustig vogelend in de omgeving konden worden doorgebracht, in geweldige landschappen op zoek naar lokale specialiteiten zoals Great Grebe, Magellanic Woodpecker, Rufous-throated Dotterel, Magellanic Penguin en White-throated Caracara. Alle deelnemers bezochten bekende en minder bekende plekken en ondernamen een vaartocht over het Beaglekanaal die door velen als het hooogtepunt van deze “waldagen” werd gezien. Niet vreemd met een oogst van vele honderden Chilean Skua’s, Southern Giant Petrels en Magellanic Penguins én meer dan duizend Black-browed Albatrosses op één dag.

Vandaag was een dag met fantastisch weer rond Ushuaia, windstil, zestien graden en de bergen rond de havenstad weerspiegelden perfect in het rimpelloze water van het (natuurlijke) kanaal. De ochtend hebben we in kleine groepjes vogelend rond Ushuaia doorgebracht. Allesbehalve saai overigens met Ashy-headed Goose op het lokale rugbyveld, White-throated Caracara’s en Black-chested Buzzard Eagle op de vuilstorst en tientallen Magelanic Penguins en veel Dolphin Gulls op het open water ten oosten van de haven. De tientallen Chileense Smienten die met Speckled Ducks tussen de Kelpganzen op de drooggevallen slikken foerageerden bleken een stuk leuker dan de escapes die we nu en dan in Nederland zien.

De middag werd besteed aan de laatste aankopen in een lokale supermarkt, bagage verzamelen in de haven en het inleveren van de diverse, inmiddels zeer stoffige, huurauto’s. Rond half vier konden de eerste passagiers aan boord van de Plancius en na een soepele passage van de Argentijnse buitengrens stonden alle 14 Ineziareiziger korte tijd later in de zon op het bovendek van de Plancius. De eerste korte broeken werden uit de tassen opgediept en hoewel ongetwijfeld van korte duur was er even sprake van een Costa del Ushuaia. Nadat de zon achter de bergen ten noordwesten van Ushuaia verdween werd het gevoelig kouder zodat de welkomstbijeenkomst in de lounge prima getimed bleek. Expeditielleider Rinie van Meurs en kapitein Alexey Nazarov spraken een welkomstwoord, de experts die door de rederij zijn meegezonden stelden zich voor en de tweede officier gaf een briefing over veiligheid aan boord, compleet met demonstratie van het reddingvest en toelichting over wat te doen bij een Abandon Ship signaal. Nog geen kwartier later konden we de opgedane kennis in praktijk brengen tijdens de eerste Abandon Ship oefening. De hele oefening verliep soepel, rustig en professioneel en in ieder geval zijn we beter voorbereid wanneer het er eventueel echt om spant.

De korte broeken die vandaag nog van pas kwamen kunnen na vandaag voorlopig diep in de tas opgeborgen worden. We varen in koeler water richting poolijs en ook de wind zal de komende dagen een belangrijker rol gaan spelen. De komende dagen wordt nog geen storm verwacht zodat alle deelnemers aan deze bijzondere reis op hun gemak hun zeebenen kunnen oefenen. Morgen de eerste dag op open zee en er wordt volop gespeculeerd welke soort albatros als eerste tussen de talrijke Wenkbrauwalbatrossen zal vliegen. Wordt het een Southern Royal of een Light-mantled Sooty?

Aan boord van de Plancius 55.24.79 S / 66.11.68W

Pim Wolf

Geplaatst op: 25 maart 2015


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...