counter on tumblr
 

17 - Inaccessible

14-07-2021

Helaas. We verlaten vanavond de Tristanarchipel zonder voet aan land te hebben gezet. En daarmee kan dit blog kort blijven.

We brachten de nacht door aan de oostzijde van het hoofdeiland. Rond een uur of vijf werd opnieuw koers gezet naar Nightingale. Daar zouden we het betere weer afwachten. De vrij stevige noordenwind neemt echter nauwelijks in kracht af en rond elf uur wordt besloten naar het andere satellieteiland, Inaccessible, te varen. Dat eiland doet zijn naam volledig eer aan. Als een onneembare vesting rijst het steil uit zee op. Slechts op de zuidoostkant is een wat glooiender stuk met iets wat op een strandje lijkt waarop geland zou kunnen worden. Maar niet onder deze omstandigheden. Onze kans op het vleugelloze ralletje van Inaccessible is daarmee verkeken. Desondanks vermaken we ons op het achterdek kostelijk met de grote aantallen grote pijlstormvogels, reuzenstormvogels en Zwarte en Geelsnavelabatrossen. Vooral de reuzenstormvogels maken indruk. Door de hekgolf heen vliegen ze in een kamikazevlucht naar het schip toe om uiteindelijk vlak voor ons op te trekken en over onze hoofden weg te scheren. Rond vier uur zijn we terug bij het hoofdeiland. De wind is iets afgenomen en wat naar het westen gedraaid en dus wordt, op dezelfde plaats als gisteren, een laatste poging ondernomen ons aan land te krijgen. Ook het resultaat is hetzelfde als gisteren. De deining is te hevig om passagiers verantwoord in de zodiacs te krijgen en de operatie wordt afgeblazen. We zetten koers naar het noorden en laten Tristan da Cunha achter ons. Daarbij worden we overigens uitgebreid uitgeleide gedaan door Grote Pijlstormvogels, Donsstormvogels, Langvleugelstormvogels, Zwarte en Geelsnavelabatrossen. Ook een enkele Tristanalbatros brengt ons nog een afscheidsgroet.

Wij likken onze wonden en maken ons op voor ruim vier zeedagen op weg naar St. Helena. Uit blogs van eerdere Atlantic Odysseys blijkt dat dit een stuk is met minder vogel- en/of zoogdierwaarnemingen dan de dagen voor Tristan da Cunha en daarmee met wat minder inspiratie voor het schrijven van blogs. Maar voordat St Helena is bereikt, hebben wij ons zeker weer een keer gemeld.

Hendrik Jan Dijkerman

60 km ten noorden van Tristan da Cunha, 36.06.01 Z / 11.53.08N

Geplaatst op: 16 april 2015


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...