counter on tumblr
 

24 - Over de evenaar

14-07-2021

Vijf zeedagen hebben we voor de boeg om de afstand tussen Ascension en Kaapverdië te overbruggen. Vijf dagen met alleen maar zee om ons heen. Vijf dagen opnieuw door de ‘blauwe woestijn’. Maar natuurlijk hopen we een paar van die oases te treffen die ook hier zo maar kunnen opduiken.

De eerste dag is daar echter geen sprake van. Met veel inspanning worden wat stormvogeltjes (zowel Madeira als Vale), Bonte Sterns, Kleinste Jagers en Kühls Pijlstormvogels waargenomen. Ook een Witstaartkeerkringvogel laat zich ’s ochtends kortstondig bewonderen. Maar daar blijft het ook bij. Wat er verder vliegt is vis, vis en nog eens vis. Ook de zeezoogdieren laten het afweten, maar ongetwijfeld is de wat onrustige zee daar mede debet aan.

De tweede dag is van het zelfde laken een pak. Die dag staat echter wel in het teken van een ander fenomeen. We passeren de evenaar en dat betekent dat Neptunus zijn zegje zal doen. Als net voor drie uur wordt omgeroepen dat er aan bakboordzijde een flink aantal Spinnerdolfijnen op het schip afkomt, hebben de meeste passagiers wel door dat het doorgestoken kaart is. Zo’n twintig passagiers zijn echter minder bijdehand en staan met verrekijkers en telelenzen in de aanslag een verlaten zee af te turen. Ook voor hen wordt echter snel duidelijk wat er aan de hand is. Voor de boeg langs komt een zodiac aanzetten met daarin Neptunus in vol ornaat. Met zijn drietand slaat hij op de bodem van de zodiac ons toeschreeuwend dat we hier niks te zoeken hebben en beter kunnen verdwijnen. Als blijkt dat we niet van plan zijn daaraan gevolg te geven, sommeert hij ons om naar het achterdek te gaan. Daar blijkt hij inmiddels zijn troon te hebben bestegen en geflankeerd te worden door zijn vrouw Teetes. Een aantal passagiers (waaronder een flink aantal van de Ineziagroep; ik moet bekennen dat ik mij afzijdig heb gehouden) blijkt vrijwillig bereid te zijn zich aan een audiëntie bij Neptunus te onderwerpen. Geknield moeten zij uitleggen wat ze van plan zijn in zijn gebied en dienen zij de vliegende vis die hij om zijn nek draagt en ook de voeten van Teetes te kussen. Daarna worden ze flink te grazen genomen door Ralf (de kok) en enkele andere bemanningsleden die als assistenten van Neptunus fungeren. Van top tot teen worden de ongelukkigen ingesmeerd met een of ander smerig goedje dat vermoedelijk de hele ochtend op Ralfs fornuis heeft staan borrelen. Daarna worden ze afgestempeld met het scheepsstempel en verbannen naar de haaienbak (een zodiac gevuld met water) waar ze mogen proberen de rotzooi weer enigszins van zich af te krijgen. Het hele spektakel neemt ongeveer een uur in beslag, maar dan zijn we de evenaar ook ruimschoots gepasseerd. Welkom op het noordelijk halfrond.

Hendrik Jan Dijkerman

Geplaatst op: 1 mei 2015


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...