counter on tumblr
 

8 - Van ondiep naar diep

14-07-2021

De tweede dag op open zee onderweg naar South Georgia en zoals gebruikelijk staan de meeste Ineziadeelnemers al ruim voor het ontbijt buiten. We hebben alle ruimte aan dek, de overige 50 reizigers aan boord van de Plancius vinden het nog veel te vroeg en hebben daar natuurlijk geen gelijk in. Juist het uur tussen zeven en acht voeren we nog door relatief ondiep en voedselrijk water en dat was te merken ook. Voornamelijk grote aantallen van soorten die we ook tijdens de eerdere dagen al volop zagen zoals Antarctic Prions (3000+), White-chinned Petrels (40+) and Black-bellied Storm-Petrels (15+), maar ook enkele nieuwe soorten voor deze reis. We zijn inmiddels al een aardig eind naar het noorden opgeschoven en hoewel de zee er aan de oppervlakte precies zo uitziet als 300 mijl geleden verandert er in en onder water van alles en dat is aan de soortensamenstelling boven water wel te merken. Vandaag zagen we onze eerste Soft-plumaged Petrels (Donsstormvogels), Kerguelen Petrels (Kerguelen Stormvogels) en King Penguins (Koningspinguïns) terwijl de aantallen Antarctic Prions in de loop van de dag boven de diepere delen van de Scotia Sea juist sterk terugliepen. Die zien we over een paar dagen wanneer we in de minder diepe wateren rond South Georgia varen wel weer volop.

Na het ontbijt werd het vrij snel rustiger op zee, grote groepen vogels bleven de rest van de dag uit, maar er was variatie en afleiding genoeg. In totaal zagen we meer dan 30 Kerguelen Petrels, 20 Soft-plumaged Petrels, een Great-winged Petrel en de meest zuidelijk Sooty Albatros (Zwarte Albatros) ooit. Leuke soorten en prima aantallen, maar ook vandaag was een waarneming van zeezoogdieren voor veel deelnemers één van de hoogtepunten. De groep van 25 Gewone Vinvissen waar we ongeveer een half uur bij, naast, boven en in voeren liet zich geweldig zien en fotograferen. Na deze groep zagen we slechts een handjevol vinvissen, maar nog wel enkele andere verrassingen zoals Southern Bottlenose Whales.

Morgen is de derde achtereenvolgende een dag op zee, pas na het vallen van het donker komen we (volledig volgens planning) aan op South Georgia. Ook dan varen we in het relatief koude water van de Scotia Sea met prima kansen op diverse zeezoogdieren en hopelijk aan het einde van de dag wat meer diving petrels (alkstormvogels).

Pim Wolf

Scotia Sea, 200 mijl noord van South Orkney

Geplaatst op: 1 april 2015


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...