counter on tumblr
 

Vanmorgen werden we wakker in de luwte van Deception Island, rustig water waar we met de Plancius gedurende het ontbijt voor de toegang tot het eiland wachtten. Iedereen wil aan dek zijn wanneer we de toegang binnenvaren, maar liefst wel met een volle maag. Deception is een eiland, maar wel een bijzonder eiland. Eigenlijk is het alleen de buitenrand van een vulkaan die miljoenen jaren geleden tot uitbarsting kwam, waarna alleen de zoom van de vulkaan overbleef. Het is als het ware een flinke ring in het water, met een opening aan de zuidoostzijde zodat we na het ontbijt de krater van de vulkaan invoeren. Een indrukwekkend landschap, zelfs met de laaghangende bewolking die we op dat moment hadden. De ingang tot de caldera heet Neptune’s Bellows en hoewel die toegang niet bijzonder smal is, is het niet minder indrukwekkend om in een binnenzee van enkele kilometers doorsnede te varen. Net na het binnenvaren van de ingang ligt aan de rechterkant een voormalig Walvisstation, Whalers Bay. Nog actief tot in de zestiger jaren van de twintigste eeuw, maar nu niet meer dan enkele in verval geraakte houten gebouwen en enkele ouden stalen tanks waar in vroeger jaren de olie van de walvissen in werd opgeslagen. Langzaam maar zeker nemen de huidige bewoners van Whalers Bay de zaak weer over en liggen de Southern Sea Lions tussen de ruïnes en op het strand zitten her en der Chinstrap en Gentoo Penguins, Brown Skuas en South Polar Skuas. De landing lukte vandaag prima, niet teveel wind en matige golfslag betekende dat iedereen droog aan wal kwam en enkele uren in deze uithoek kon zwerven en fotograferen. Bij het vertrek zagen we de eerste vijf Weddell Seals van deze reis op een smalle landtong naast het schip liggen, nog wat ver, maar daarom niet minder leuk.

Tegen twaalf uur verlieten we Deception Island maar bleven in de groep eilanden die gezamenlijk bekend staat als South Shetland. We zetten koers naar Half Moon Island, halverwege tussen Livingstone Island en Greenwich Island. De vaartocht naar Half Moon was één van de echte hoogtepunten van de dag, vooral bij nadering van Half Moon leek de zee vol met Walvissen. Ademwolken van Fin Whales (Gewone Vinvissen) links, rechts, voor en achter het schip, een volwassen dier zelfs minuten lang meezwemmend op enkele meters naast het schip. De mogelijke reden voor dat vreemd aanhankelijke gedrag kan de groep van negen Orka's zijn geweest. Hun vrij kleine formaat en stompe rugvinnen verraden dat het vrouwtjes waren die bijzonder veel interesse hadden voor een jonge Fin Whale. De Orca’s passeerden het schip links en rechts en zwommen enkele malen onder het schip door, iets dat door het kraakheldere water hier prima te volgen was. Kort na de Orka's naderden we de opening van Half Moon Bay toen aan stuurboordzijde van het schip een Southern Right Whale (Zuidkaper) opdook. Het dier leek net zo in ons geïnteresseerd als wij in hem/haar en kwam diverse malen dicht bij het schip boven. Hoewel deze soort in Zuid Afrika vrij gemakkelijk te zien is, is het in deze Antarctische regionen geen alledaagse soort. De landing op Half Moon verliep prima, zodat de landingsscore tot nu toe 100% is. Dat blijft zeker niet zo, maar deze twee zijn in ieder geval geslaagd. Half Moon heeft een bloeiende kolonie Chinstrap Penguins en Gentoo Penguins aangevuld met de eerste Lesser Sheathbills (Zuidpoolkippen) voor deze reis.

Terwijl ik dit schrijf varen we voor de tweede keer vandaag bij Deception Island, ditmaal naar het zuiden richting Cierva Cove waar we aan het eind van de nacht hopen aan te komen. In de cove zullen we een zodiaccruise maken en hopelijk op het Antarctisch Continent landen. In de middag koersen we weer naar het noorden richting Antarctic Sound, met nog meer ijs en hopelijk goede kansen om Humpback Whales en één of meerdere Snow Petrels te zien.

63.02.98 Z / 60.17.52 W, zuidoost van Deception Island,

Pim Wolf

Geplaatst op: 28 maart 2015


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...