counter on tumblr
 

10 - Boatswain bird island

23-07-2021

Vrijdag 22 april 2016 -
Vandaag was het vroeg opstaan, rond een uur of vijf werd het anker met veel kabaal gelicht. We gingen met de Plancius vanaf de ankerplaats bij Georgetown richting een grote klomp steen voor de kust van Ascension Island genaamd Boatswain Bird Island. Hier kan je nog zien hoe heel Ascension er vroeger uitgezien moet hebben, een eiland compleet ondergescheten en vol met broedende zeevogels. Het is ongeveer een uur varen dus met het eerste licht zouden we er zo’n beetje zijn. Het plan was om een zodiaccruise te doen rond het eiland, maar de deining was dusdanig hoog dat we daar van afzagen. Het werd dus een schipcruise met de Plancius. Achteraf was dit eigenlijk veel beter dan een zodiaccruise. De kapitein kreeg de Plancius zo dicht bij het eiland dat je de aanwezige vogels redelijk kon bekijken. Een ander groot voordeel is dat het schip een perfect stabiel platform is dat ook nog eens erg veel vogels aantrekt. Duizenden Ascension Frigatebirds, Brown, Masked en Red-footed Boobies, Brown Noddies, Black Noddies, Red-billed Tropicbirds, White-tailed Tropicbirds en een enkele Madeiran Storm-petrel waren de soorten die we vanaf het schip zagen. Een aparte waarneming was een jonge Green Turtle die kwam overvliegen in de snavel van een Ascension Frigatebird.

Na een goed uur moesten we terug richting Georgetown om de passagiers af te zetten die vanaf Ascension terug naar huis vliegen. Terug op de oude ankerplaats bleek de deining erg mee te vallen en konden we de bagage in een zodiac laten zakken met behulp van de kraan. Het omhoog takelen aan de kade duurde iets langer. Eilandtempo.

De rest van deze ochtend konden we nog even gebruiken om aan land te gaan om een stukje te wandelen of de laatste inkopen te doen. In Georgetown werden nog een tweetal leuke soorten gezien, een Boerenzwaluw en een Huiszwaluw vlogen kortstondig na elkaar over. Ook hier zijn in het verleden verschillende soorten uitgezet. We zagen Common Waxbill, Yellow Canary en Indian Myna.

Voor diegene die het gisteren gemist hadden vertrok er ook een zodiac richting Comfortless Cove om nog even een uurtje te zwemmen.

Rond het middaguur werd het anker definitief gelicht en begonnen we aan het laatste deel van onze reis richting de Kaap Verdische Eilanden. Nog even konden we genieten van alle leuke soorten zeevogels die rond Ascension te vinden zijn, maar na een goed uur werd het al gauw rustiger. Dat je altijd op moet blijven letten bleek wel aan het einde van de middag toen er plots twee Orka's vlak naast het schip opdoken.

Zaterdag 23 april 2016
Vandaag was het uur vogelen voor het ontbijt het beste uur van de dag. Een Cory’s Shearwater samen met een Cape Verde Shearwater passeerde het schip op een niet al te grote afstand waardoor we de onderlinge verschillen goed konden zien. Best opvallend gemakkelijk als je ze samen ziet, zeker als je bedenkt dat nog niet al te lang geleden ze als één soort werden beschouwd.

Deze morgen was er een lezing over het navigeren op zee, zoals het vroeger gedaan werd. Een heel stuk moeilijker dan tegenwoordig. Het was op dek een beetje schrapen, we zagen nog een enkele Madeiran Storm-petrel en verschillende Leach’s Storm-petrels.

Na de lunch zochten we massaal onze door de airco gekoelde hutten op om even een siësta te houden, ook wij beginnen langzaam op eilandtempo te komen. Je hebt het niet echt door, maar die dagen op dek in de brandende zon gaan langzaam zijn tol eisen.

In de middag werd er weer een episode van de BBC documentaire Blue Planet getoond, gevolgd door een lezing over de wat meer algemenere soorten walvissen en dolfijnen die we mogelijk kunnen gaan zien tijdens deze trip richting de Kaapverden. Naast verschillende Leach’s Storm-petrels werd er nog een groepje Sooty Terns gezien deze middag.

Zondag 24 april 2016
Een zonnige zondagmorgen op de Plancius. Een bijzondere ochtend want om 09.24 uur passeerden we de Evenaar wat voor veel mensen het hoogtepunt was. Echter niet voor ons. Een stormvogeltje zonder witte stuit dook op. Groot alarm, rennende mensen over het topdek. Een Swinhoe’s Storm-petrel vloog vlak voor de boeg langs. Geweldig, wat een waarneming. Verder waren de soorten vandaag op één hand te tellen, maar wie geeft daar nog om nadat je net een Swinhoe’s hebt gezien. Leach’s Storm-petrel, Bulwer’s Petrel, Cory’s Shearwater en Arctic Tern waren de soorten die verder nog gezien werden.

Tot driemaal toe hadden we een gemengde groep dolfijnen. Soms is het erg lastig om ze te determineren, maar gelukkig staat het dek altijd gauw vol met fotografen nadat er zeezoogdieren worden gemeld. Met behulp van hun foto’s kunnen we vaak wel de soorten determineren. Je verbaast je er dan wel over wat weinig details je dan eigenlijk maar door de kijker kan vaststellen. Het waren vooral Pantropical Spotted Dolphins en Spinner Dolphins. Maar op de foto’s waren ook duidelijk een aantal Common en Botllenose Dolphins te zien.

Na de lunch was er een groot spektakel op het achterdek. Neptunus had met zijn gevolg dek 3 overgenomen. Iedereen die voor de eerste keer in zijn leven de Evenaar per schip passeert moet voor Neptunus verschijnen. Dan moet je de God van de zeeën gunstig stemmen door wat opdrachten uit te voeren zoals deze keer het kussen van de voet van zijn echtgenote (een ruim 60 jarige kerel met gruwelijke voeten), een vis kussen (eentje die al even overleden is) en terwijl je dit doet, wordt je door zijn altijd vriendelijke helpers ingesmeerd met een bruine, kleverige substantie die ze zo uit een luier gehaald kunnen hebben. Gelukkig was dit laatste vers en zo uit de keuken vandaan.

Na afloop mocht je direct het zwembad induiken en werd je met behulp van de brandslang weer schoon gespoten. Dit alles werd afgesloten met een heerlijke rumpunch.

Geplaatst op: 28 april 2016


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...