counter on tumblr
 

4 - Op naar Tristan

23-07-2021

Maandag 4 april -
Na een hobbelige en onrustige nacht weer aan dek. Om me heen kijkend zie ik steeds meer duffe gezichten opduiken. Zo te zien ben ik niet de enige die minder geslapen heeft de afgelopen nacht. Soms heb je van die nachten dat alles in je hut herrie maakt en als je het dan met veel moeite stil hebt gekregen ga je de herrie op de rest van het schip horen. Een ander ding wat je uit je slaap kan houden is het op en neer en heen en weer schuiven in je bed. Dat los je op door wat zwemvesten onder je matras te proppen, een makkelijke oplossing om jezelf stabiel te krijgen.

In de ochtenduren was er een lezing door Albert Beintema over Tristan da Cunha. En als je het in Nederland over Tristan hebt dan zijn er twee namen die onmiddellijk door je hoofd gaan Pieter Groen uit Katwijk, één van de grondleggers en eerste bewoners van het eiland en Albert. Albert vanwege zijn boek “Het Waterhoentje van Tristan da Cunha”.

Inmiddels aan dek groeide de soortenlijst langzaam maar gestaag. Zowel Wandering, Southern Royal als Tristan Albatross, Grey-headed, Black-browed, Sooty en Light-mantled Albatross, erg veel stormvogels en pijlstormvogels zoals Grey, Kerguelen, Soft-plumaged, White-headed, Atlantic en Great-winged Petrel en Sooty, Great en Little Shearwater.

De stormvogeltjes blijven voor determinatie problemen en de daarbij behorende discussies zorgen. Natuurlijk ook vandaag weer volop Wilson’s Storm Petrels maar de Black-bellied en White-bellied Storm Petrels zijn ondanks dat hun naam anders zou doen vermoeden maar heel slecht van elkaar te onderscheiden. Dit komt doordat er hier een witbuikige variant van de Black-bellied Storm Petrel rondvliegt. Sterker nog, het zijn bijna allemaal “witbuikige” stormvogeltjes. Volgens sommige boeken zijn ze alleen maar in de hand van elkaar te onderscheiden. Het kwam goed uit dus dat we er eentje aan boord gevonden hadden. Nu moest het duidelijk worden! Maar nee, kenmerken van beide soorten waren duidelijk aanwezig. Wat hadden we hier, een kruising, een nieuwe soort of is het gewoon één soort?

Aan het einde van de middag was er een “Happy Hour” in de bar. Een klein beetje met een reden. Voor het eten gingen we een veiling houden. Vanuit de museumwinkel op South Georgia hadden we een tiental items mee gekregen om aan boord te veilen. Het ging om wat boekjes, gesigneerd door de auteurs, posters, een borrelglas, postzegels, een beeldje en een t-shirt. De opbrengst komt geheel tegoed aan de South Georgia Heritrage Trust die het geld gebruiken voor het ratvrij maken van het eiland. De eindopbrengst was een hele gezellige bijeenkomst in de lounge en een kleine 500 pond (800 Euro).

Dinsdag 5 april 2016
Wederom veel wind, dus een onrustige nacht. Het grootste nadeel is wel een beetje dat vanwege de veiligheid alle lage dekken gesloten worden voor de passagiers. Je kan dan alleen maar naar buiten via de brug en dan rondom de brug buiten staan. Op zich niets mis mee als vogelaar, je hebt er een perfect uitzicht. Als fotograaf zit je liever lager, dan kan je de langs vliegende vogels vaak op ooghoogte fotograferen. Zeker met de determinatie van de prions kan dat erg handig zijn. Vandaag viel het “gelukkig” mee, we hadden alleen Slender-billed Prion en Broad-billed Prion. Verder waren de soorten vandaag redelijk hetzelfde als de voorgaande dagen. Opvallend is wel dat we nog steeds ijsbergen tegenkomen. We zitten nu zo’n beetje halverwege tussen South Georgia en Gough Island. Zeker ieder uur komt er nog wel eentje voorbij gedreven.

Ook deze morgen zijn er weer diverse lezingen georganiseerd, zo was er een soort van workshop over het determineren van de wat meer lastige soorten zeevogels zoals de prions en de grote albatrossoorten. Voor veel mensen is het nu duidelijk geworden waar ze op moeten letten als er een prion of een “Wandering” albatros langs vliegt.

Verder werd er een oude BBC documentaire vertoond over de evacuatie van de bewoners van Tristan da Cunha vanwege de vulkaanuitbarsting in 1961.

De aantallen vogels bleven goed vandaag rond het schip, vooral Grey Petrel en White-headed Petrel werden in ongewoon hoge aantallen en ook nog eens lekker dicht bij het schip gezien. Vandaag ook de eerste Noordse Sterns, een paar vogels in vol zomerkleed. Ongetwijfeld gaan zij het broedseizoen in het hoge noorden missen dit jaar of ze moeten nog flink gas gaan geven op weg daar naar toe.

Ook leuk waren een paar groepjes Dusky Dolphins. Terwijl we aan de lunch zaten dook er plots een groepje van een stuk of vijf op vlak naast het raam op ooghoogte. Het deed wel even een stormloop veroorzaken door het restaurant van de één naar de andere kant maar iedereen heeft ze goed kunnen bekijken.

In de middag bleef het vaste groepje vogelaars natuurlijk buiten, verspreid over het hele schip. Genieten van de langs keilende stormvogels en albatrossen, terwijl een groot deel van de passagiers wederom de lounge opzocht om een lezing te volgen. Ditmaal over The Atlantic Islands, een overzicht over hoe ze zijn ontstaan en wat er allemaal op te vinden is met speciale aandacht voor de endemische soorten waarvan we er de komende tijd hopelijk flink wat gaan zien.

Woensdag 6 april 2016
Vandaag was een beetje een herhaling van gisteren. Een volle zeedag, maar nu zonder de inmiddels zo vertrouwde ijsbergen. Ook nu weer goede aantallen zeevogels, de zes soorten albatrossen die we de laatste dagen vrijwel iedere dag zien, Wandering, Tristan, Grey-headed, Black-browed, Light-mantled and Sooty Albatross, ook vandaag weer wat Slender-billed Prions en Broad-billed Prions die erg beginnen toe te nemen in aantal. Opvallend is het aantal stormvogeltjes, continu zijn ze rond het schip aanwezig. Wilson’s en “witbuikige” Storm Petrels in hoge aantallen, een enkele Grey-backed Storm Petrel op drijvend kelp en een enkeling zag zelfs een White-faced Storm Petrel.

Ook opvallend veel Great Shearwaters en Subantarctic Little Shearwaters. Je kan merken dat we dichter bij de Tristan eilandengroep komen waar deze soorten in enorme aantallen broeden. Gelukkig hebben de muizen en de ratten niet alle eilanden weten te bereiken, zodat er op sommige nog “ouderwets” hoge aantallen broeden.

Deze ochtend hield Albert Beintema een lezing over het inmiddels uitgestorven Waterhoentje van Triastan da Cunha. Natuurlijk is er niemand beter om daar over te vertellen dan Albert, hij is niet voor niets “wereldberoemd” geworden met zijn befaamde, 496 pagina’s tellende boek Het Waterhoentje van Tristan da Cunha.

Tevens werd er een film vertoond over het leven op Tristan halverwege de vorige eeuw, we zijn benieuwd hoeveel er veranderd is in de laatste jaren. Nog even geduld en we kunnen het allemaal zelf gaan bekijken.

Buiten worden nog steeds geregeld Kerguelen, Great-winged, Soft-plumaged, Grey en Atlantic Petrels waargenomen. We verwachten ieder moment ook de Spectacled Petrel, een endemische broedvogel van de Tristan eilandengroep. Maar helaas vandaag nog niet, we moeten nog even geduld hebben.

Omdat we weer een nieuwe eilandengroep gaan aandoen moeten we ook nu weer onze voorzorgsmaatregelen nemen, dus een verplichte bijeenkomst voor alle passagiers en het uitzuigen van de buitenste kledinglagen die mee gaan aan land. Dit neemt altijd wel enige tijd in beslag dus ook nu werd er voor de vogelaars en iedereen die overdag buiten wilde verblijven een avondsessie ingelast.

De middaglezing ging over de vogelsoorten die we kunnen gaan verwachten op en rond de eilanden van de Tristangroep. Zelfs de recap van vandaag was helemaal in het teken van Gough Island, de eerste van de vier die we gaan tegenkomen.

Geplaatst op: 14 april 2016


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...