counter on tumblr
 

7 - Sint Helena

23-07-2021

Woensdag 13 april -
Wederom een dag met een strak blauwe lucht, zonnetje en heerlijke temperatuur. Het is echt even bijkomen na al de kou in het zuiden. Het enige nadeel is eigenlijk het vrijwel ontbreken van vogels. Gelukkig zijn er ook nog andere dingen te zien. Met enige regelmaat zien we vliegende vissen, vermoedelijk twee verschillende soorten. Terwijl in de lounge de eerste lezing van vandaag net zou gaan beginnen, ontdekken we een groepje False Killer Whales. Het dek loopt gelijk weer vol, maar ze laten zich niet heel lang zien. Je moet echt bij iedere melding direct naar buiten vliegen of gewoon net als de meeste vogelaars lekker veel uren buiten op dek maken. Het is dus belangrijk dat je het schip goed leert kennen, dan weet je welke deur je moet pakken om snel naar buiten te komen mocht je toevallig binnen zijn tijdens een melding van een leuke soort.

Iets later dan gepland gaat de lezing van deze ochtend van start, over de vogelsoorten die we kunnen verwachten richting en op St Helena en Ascension Island. Vrijwel aansluitend, maar wel met een ruime koffiepauze ertussen gaat de tweede lezing van start over de geologie van de eilanden die we gaan bezoeken.

Ondertussen hadden we buiten de eerste Red-billed Tropicbird gezien en waarschijnlijk de laatste Spectacled Petrels van deze reis. Een mogelijke, verre Bulwer’s Petrel werd door de meeste vogelaars aan dek gemist.

De middag was erg rustig, Connie Glass hield een signeer sessie van zijn boek “Rockhopper Copper” over zijn leven als politieman op Tristan da Cunha. Een boek waarvan de opbrengst naar goede doelen gaat, waaronder het muisvrij maken van Gough Island.

Verder stond de middag in het teken van St Helena, een lezing over de ecologie van het eiland en een film om een beetje een indruk te krijgen hoe het daar is.

Donderdag 14 april
Vandaag was echt de rustigste dag van deze trip. We hadden tijdens de hele, overigens wederom een tropische zonovergoten dag slechts drie vogels. Een Bulwer’s Petrel die we ditmaal wel allemaal goed in beeld kregen, een verre Cory’s Shearwater en een Red-billed Tropicbird die luid roepend enige tijd rond en boven het schip bleef vliegen.

Een paar mogelijke beaked whales maakte het nog even spannend, maar ze lieten zich niet goed genoeg zien om de soort vast te stellen.

De lezingen vandaag gingen voornamelijk over de rijke geschiedenis van St Helena en dan verdeeld in de periode voordat Napoleon arriveerde en de periode dat hij in ballingschap op het eiland heeft doorgebracht.

In de middag was er in het zwembad een nudisten uur met mij als lifeguard. Gelukkig kwam er niemand opdagen!

Vrijdag 15 april
De dag dat we St Helena gaan bereiken. Dat moet nieuwe soorten gaan opleveren, want op en rond het eiland broeden soorten die we nog niet eerder gezien hebben tijdens deze odyssey. Madeiran Storm-petrel was de eerste nieuwe, tegenwoordig een lastige soort, want vermoedelijk gaan ze gesplitst worden in vier verschillende soorten. Na tien uur leek het alsof er ergens een deur was opengezet. Overal weer vogels en goede aantallen. Brown en Masked Booby, Red-billed Tropicbird, Brown en Black Noddy, Sooty Tern en White Tern.

Toen we rond het middaguur langzaam St Helena naderden, kwam er een grote groep van wel honderden exemplaren dolfijnen ons tegemoet. Pantropical Spotted Dolphins en enkele Striped Dolphins. Natuurlijk moest ook hier weer het schip worden vrijgegeven door de lokale autoriteiten voordat iedereen het schip mocht verlaten om aan land te gaan. Een acht man sterke delegatie kwam aan boord om een stempeltje in de paspoorten te zetten. Terwijl dit gebeurde zwom er een mooie groep Rough Toothed Dolphins vlak langs, we hoefden ons dus niet te vervelen.

Na de lunch, pizza en ijs buiten op het bovendek werden de zodiacs te water gelaten om iedereen aan land te zetten en de eerste stappen op St Helena te zetten. Maar net voordat we met die operatie gingen starten dook er ineens een Whale Shark naast het schip op. Deze plankton etende haai van een meter of zes zwom vlak onder de oppervlakte en liet zich vooral vanaf de hogere dekken perfect bekijken!

Helaas zijn vrijwel alle landvogels op St Helena ooit uitgezet, dus is het een beetje vogelen met een dubbel gevoel. Leuk om weer eens die soorten te zien maar wel met een hoog dierentuingehalte. Vooral de Common Myna is erg algemeen, verder hadden we Peaceful Dove, Feral Pigeon, Madagascar Fody, Java Sparrow, Common Waxbill en Yellow Canary.

Gelukkig waren er ook zeevogels te zien, zoals White Tern. Deze broeden onder andere op takken in bomen. We vonden vanaf een terras in het park verschillende jonge vogels in de bomen. Best fijn vogelen hier, onder het genot van een biertje vanaf het terras de schitterende White Terns in de bomen hun jongen te zien voeren.

Geplaatst op: 20 april 2016


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...