counter on tumblr
 

9 - Ascension Island

23-07-2021

Dinsdag 19 april 2016 -
Vandaag wederom een volle zeedag. Niet dat het gaat vervelen, maar het is altijd weer erg fijn om even van het schip af te mogen. Lekker ergens rondlopen zonder dat je de bodem onder je voelt bewegen of dat jezelf een beetje moet vasthouden. Het is erg stil rond het schip qua wildlife, we moeten er flink voor werken om deze dag welgeteld een tweetal soorten binnen te halen. Een Cory’s Shearwater en een Madeiran Storm-petrel, wel erg mooi te zien. Wat wel duidelijk begint toe te nemen zijn de vliegende vissen. Volgens de meeste waarnemers hebben we vier verschillende soorten gezien. Ongelooflijk wat een afstand ze soms kunnen afleggen, zwevend net boven het wateroppervlakte.

Omdat het zo rustig was en we geen koude natte landingen meer in het vooruitzicht hebben was vandaag een uitermate geschikte dag om alle laarzen weer in te leveren. Iedereen werd dan ook in de loop van de ochtend dek na dek opgeroepen om richting de bootroom te komen en een paar schone laarzen in te leveren. Ze hadden mij vooraf al gezegd dat als ze niet schoon genoeg waren de staff het later zelf moest gaan doen. Je begrijpt dat de controle dit keer erg streng was.

Er was ook vandaag een aantal lezingen, over walvissen en dolfijnen waarnemen vanaf het schip. Ondanks dat het hier erg leeg lijkt te zijn hebben we iedere dag weer goede kans op het zien van verschillende soorten. Er was ook een lezing over de ecologie van Ascension en wat de gevolgen zijn voor de endemen na het introduceren van een hoop exotische soorten.

De filmliefhebbers hadden vanmiddag de keuze tussen een BBC documentaire, een aflevering van Blue Planet of de Franse film Monsieur N. een fictief verhaal over het leven van Napoleon met een meer Frans einde.

Woensdag 20 april 2016
Langzaam beginnen we Ascension Island enigszins te naderen. Net als vroeger toen men bij het zien van vogels er altijd vanuit ging dat er land in zicht moest gaan komen, kan je dat nog steeds goed merken aan de aanwezigheid van vogels. Verschillende Madeiran Storm-petrels, Leach’s Storm-petrel, een “White-bellied” Storm-petrel, Bulwers Petrel en Cory’s Shearwater. In de middag kwamen de eerste echte eilandsoorten in beeld, een grote groep Sooty Terns. Ascension Island herbergt de één na grootste kolonie Sooty Terns op aarde, zo’n 250.000 paar. Ook de eerste Ascension Frigatebird vloog over, een endeem die iedereen aan boord hoog op zijn verlanglijstje had staan.

Voor het bezoek op Ascension Island moet er een hele papierwinkel worden ingevuld. Opvallend is dat bezoekers vanuit communistische landen nog steeds geen toestemming krijgen om aan land te gaan. Erg jammer dus voor een aantal van onze Russische crewleden en in het bijzonder de kapitein die een verwoed postzegelverzamelaar blijkt te zijn.

Deze ochtend was het de beurt aan de eerste engineer om een praatje te houden. Met behulp van foto’s en filmpjes kregen we uitleg over de gang van zaken in de machinekamer van de Plancius. Helaas is het voor de passagiers niet toegestaan om deze te bezoeken, maar nu heeft iedereen toch een goed idee gekregen wat er allemaal te vinden is en waar het voor dient. We kwamen er nu ook achter dat de grootste uitdaging van dit moment het koelen van de motoren is. Deze zijn watergekoeld en dan valt het niet mee met zeewater van 28 graden.

Verder was er vandaag nog een erg leerzame lezing over het ontstaan van golven en getijden en in de aanloop naar Ascension Island een film over het eiland waarin duidelijk word gemaakt wat er allemaal zo’n beetje te zien en te doen is. Een leuk filmpje met een beetje hoog VVV promotie gehalte.

Aan het einde van de middag voeren we over een zeetrog, een diep gat in de zeebodem. Omdat daar vaak voedselrijk water omhoog komt is de kans op het vinden van zeezoogdieren groter dan gemiddeld. Omdat deze precies gunstig op onze koers lag besloot de kapitein dat we best een compleet rondje om deze konden varen om de kansen wat te verhogen. Helaas leverde het niets op. Maar kort nadat we weer terug waren op de oude koers dook er een grote groep Spinner Dolphins op. Geweldig gezicht hoe ze uit het water omhoog kwamen en een schitterende show weggaven. Geweldig om zo de dag af te sluiten.

Donderdag 21 april 2016
Bij het eerste licht naar buiten en daar was onze volgende bestemming: Ascension Island. Wederom een grote klomp in de enorme plas water. Heel anders dan de vorige eilanden die we bezocht hebben, kaler, ruig en vreselijk heet. Maar wel veel vogels. Erg veel Brown en Black Noddy’s, White Terns, Sooty Terns, Brown en Masked Booby’s, de eerste White-tailed Tropicbird en natuurlijk Ascension Frigatebirds.

Voordat we mochten beginnen met de zodiac operations om iedereen van boord te halen, moest wederom het schip eerst worden vrijgegeven door de autoriteiten. Gelukkig ging dat redelijk snel en hadden we vrijwel iedereen rond negen uur al van boord en aan land op de kade van Georgetown.

Op het programma stond een eilandtour in jeeps voor iedereen. We begonnen bij de Turtle Ponds waar ze vroeger de gevangen zeeschildpadden in hielden om ze levend als voedsel te verkopen aan passerende schepen. Vandaar richting de Wideawake Plains, over het Amerikaanse en Britse vliegveld naar de grote Sooty Tern kolonie. De kolonie was niet volledig meer bezet, het was een slecht jaar. Gelukkig voor ons waren er nog wel een paar duizend vogels aanwezig met net uitgevlogen jongen.

De volgende stop was Green Mountain Peak. Dit is een rijk met exoten begroeide bergtop. Een project, opgezet door Darwin en Hooker om meer water op het eiland vast te houden. Deels succesvol maar helaas hebben de exoten het meeste van de oorspronkelijk eiland beplanting verdrongen en dreigen nu veel van de eiland endemen uit te sterven. Om deze reden heeft men nu een kwekerij op Green Mountain Peak opgezet, waar ze endemische soorten opkweken en gebruiken bij herplantings projecten.

Tijd voor de lunch bij de Two Boats Club in het gelijknamige dorpje. Een uitgebreid buffet waar weinig van over bleef.

De middag was vrij te besteden, de meeste kozen ervoor om Georgetown te bezoeken en wat inkopen te doen. Wij gingen met een klein groepje zwemmen in Comfortless Cove. Een schitterende beschutte baai met een mooi zandstrand. Heerlijk water en volop vissen. Tijdens het snorkelen had je het idee dat je in een aquarium aan het zwemmen was.

Helaas waren er de laatste weken al nauwelijks meer zeeschildpadden gezien die in de nacht eieren kwamen leggen op de stranden. Dat en de verwachting van een opkomende deining van meer dan drie meter op de landingsplaats zorgde ervoor dat de nachtelijke excursies werden geannuleerd. Er werden geen nachtelijke zodiac operaties toegestaan.

Vanavond was het wel weer feest op dek 3 achter. BBQ en muziek. Doordat er in het verleden geregeld schildpadden in het licht rond het schip zijn gezien en de crew ook vandaag een drietal Green Turtles had waargenomen vanaf de gangway ,bleven de meeste van ons aan de reling hangen in plaats van op de dansvloer. Volop vis werd er aangetrokken door het kunstlicht en gelukkig ook een enkele schildpad.

Geplaatst op: 26 april 2016


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...