counter on tumblr
 

Midden op de oceaan is het lastig plannen maken. Gisteren gingen we naar bed met het idee dat we vandaag rond de middag Gough zouden bereiken. Vannacht is er echter een stevige tegenwind opgestoken en daardoor varen we veel trager dan gepland. Het is nu de vraag of we nog voor het donker bij Gough arriveren.

Een vroege aankomst had als voordeel gehad dat we dan twee kansen hadden voor een zodiac-cruise, en gezien het onvoorspelbare weer is dat geen overbodige luxe. Landen op Gough is sowieso verboden, alleen een team onderzoekers mag op het eiland verblijven, dit om de kans op schade door uitheemse soorten te minimaliseren. Voor ons misschien geen leuke maatregel, maar wel voor de miljoenen zeevogels die op Gough broeden.

We arriveren toch nog zo’n anderhalf uur voor zonsondergang bij het eiland en we kunnen direct vaststellen dat een zodiac-cruise vandaag onmogelijk was geweest. Dichtbij het eiland waait het verschrikkelijk hard, windkracht tien met nog hardere windstoten! Het enige dat we nu kunnen doen is rustig langs het eiland varen en genieten van het uitzicht op dit ruige eiland. Genieten doen we dan ook met volle teugen, iedereen realiseert zich dat dit een uiterst uniek stukje van de planeet is.

Omdat het al tegen de avond is keren er enorme aantallen vogels terug van een dag op zee. Duizenden Donsstormvogels, Grote Pijlstormvogels, Atlantic Petrels en prions vliegen over ons hoofd. Op de steil uit zee oprijzende wanden zien we talloze witte stipjes dat blijken Northern Rockhopper Penguins te zijn.

Ondanks al dit vogelgeweld hopen de vogelaars aan boord allemaal dat we morgenochtend toch nog een zodiac-cruise kunnen maken. Op Gough zitten namelijk twee endemen (vogelsoorten die nergens anders voorkomen), Gough Moorhen en Gough Bunting. Beide zijn alleen te zien vanuit een zodiac, al scannen enkele van ons tegen beter weten in nu ook al onafgebroken de kust in de hoop een Moorhen te vinden.

De expeditieleiding besluit gelukkig om vannacht bij het eiland te blijven en morgenochtend te kijken of een cruise mogelijk is. Een beslissing waar iedereen erg blij mee is.

Vanaf de Plancius, voor de kust van Gough,

Ies Goedbloed

Geplaatst op: 13 april 2018


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...