counter on tumblr
 

17 - Scherp blijven

03-08-2021

Het gevaar bestaat dat je vanwege de lage aantallen vogels wat makkelijker het dek verlaat. Even naar binnen om het broodnodige vocht in te slaan, of even een uurtje languit om de ogen rust te geven. Juist dan baal je er van als je iets mist. Gisteren overkwam me dat tot twee keer toe en vooral het missen van Blainville’s Beaked Whale hakte er in. Vandaag was ik dus vastbesloten om meer aan dek te zijn. Toch werd er net tijdens een sanitaire onderbreking een Pygmy Sperm Whale ontdekt. Nu is er wel een redelijke kans dat we die nog vaker gaan zien, maar daar is wel een vlakke zee voor nodig. Gisteren hadden we die, maar nu staat er weer wat meer deining en dat maakt het scannen naar cetaceans (een verzamelnaam voor alle walvissen en dolfijnen) moeilijker. We zien vandaag wel een hele mooie groep Grienden. De altijd scherpe Olivier uit onze groep ontdekt ze al op grote afstand en de kapitein brengt het schip tot vlakbij de rustig foeragerende groep. We komen zo dichtbij dat we het ademen kunnen horen en een enkeling hoort de Grienden zelfs communiceren via hun hoge contactroep.

We zien niet veel vogels deze dagen, maar één van de vogels die we vandaag zien brengt wel een hele speciale groet. Een Roodsnavelkeerkringvogel komt van ver recht naar het schip vliegen. Hij draait een rondje boven het voordek, laat een flinke klodder vallen, recht op één van de passagiers en gaat er weer vandoor!

Zo ver uit de kust hebben we elke avond een prachtige zonsondergang. Elke dag staan de fotografen ruim op tijd klaar om dit moment vast te leggen. Vooral de ‘Green Flash’ is gewild. Deze groene flits is kortstondig zichtbaar boven de horizon net nadat de zon verdwenen is. Boven land is dit nooit te zien en op zee alleen als er geen bewolking of waas boven de horizon hangt. We hebben de flits al een paar keer gezien, maar vandaag gooit een wolkje roet in het eten.

Overigens hadden de fotografen vandaag wel een fantastische dag, want alle pogingen om vliegende vissen te fotograferen worden uiteindelijk beloond met haarscherpe platen van Flying Squid.

Bij de recap wordt veel aandacht besteed aan St. Helena. Morgen arriveren we daar en iedereen heeft na vier dagen op zee behoefte om weer vaste grond onder de voeten te voelen.

Vanaf de Plancius, op weg naar St. Helena,

Ies Goedbloed

Geplaatst op: 20 april 2018


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...