counter on tumblr
 

19 - Walvishaaien

03-08-2021

Onze laatste dag op St. Helena, maar de meesten van onze groep gaan niet meer aan land. Niet omdat we het eiland beu zijn, maar omdat we vandaag nog een keer dezelfde bootexcursie als eergisteren maken. ‘s Ochtends is er een grote kans op dolfijnen en naast vogels zien we die toch ook wel erg graag. De tocht begint op meerdere vlakken rustig, qua zeeleven en qua deining. Na het ronden van een landtong neemt de golfslag flink toe, maar zien we ook meer vogels. Aangekomen bij het belangrijkste vogelklif zien we Sooty Terns, Black Noddies en slechts enkele Band-rumped Storm-petrels. Dat laatste is opvallend, want eergisteren aan het einde van de middag middag waren er honderden. De verklaring daarvoor ligt in het feit dat storm-petrels overdag ver op zee foerageren en onder bescherming van de duisternis hun nest bezoeken.

Door de onrustige zee valt het fotograferen niet mee, maar als we er maar lustig op los schieten zit er vanzelf wel een keer wat toonbaars tussen. Op de terugtocht zien we waar we al op hoopten, dolfijnen! Het is een korte waarneming, maar wel dichtbij. Nog belangrijker is dat het Rough-toothed Dolphins zijn, de moeilijkste dolfijn die hier mogelijk is. De reptielachtige kop van deze soort is heel kenmerkend. Rough-toothed Dolphin is een snel zwemmende soort en ze zijn dus al snel verdwenen.

Bij terugkomst op het schip hebben we een goede lunch en daarna lichten we het anker en starten we de overtocht naar Ascension. Al snel na vertrek zien we weer een Walvishaai, die we vanaf bovenaf prachtig zien. Later bij de recap zien we nog een veel mooiere Walvishaai, niet in real life, maar op een filmpje van Koen uit de Inezia-groep. Gisteren hadden enkele passagiers het geluk om te kunnen snorkelen met een Walvishaai. Terwijl bijna iedereen aan land was zwom deze vriendelijke reus dichtbij het schip en wist Koen drie prachtige onderwaterfilmpjes te maken. Ze worden stuk voor stuk ademloos bekeken en met luid applaus beloond. We hebben veel geluk gehad met Walvishaaien, want normaal zijn ze tegen deze tijd niet meer in dit gebied aanwezig. Hopelijk hebben we de komende zeedagen ook weer veel geluk met andere zee(zoog)dieren.

Tussen Sint Helena en Ascension,

Ies Goedbloed

Geplaatst op: 22 april 2018


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...