counter on tumblr
 

20 - Zoogdieren

03-08-2021

Opnieuw hebben we twee volle zeedagen. Ditmaal om de afstand tussen St Helena en Ascension te overbruggen. Gelukkig zijn het ditmaal niet van die woestijndagen, zoals we op het stuk van Tristan naar St Helena meemaakten. Hoewel: de temperaturen doen anders vermoeden. We beginnen ‘ s ochtends nog met een gematigde 26 graden maar in de loop van de dag loopt dit al gauw naar de 40 graden en hoger. Op het voordek is het dan eigenlijk niet meer te harden en de meeste vogelaars zoeken dan ook hun heil aan de schaduwzijde van het schip. Gelukkig zijn er altijd een paar die-hards die vanaf de brug de zee afturen en ons met de walkie-talkie waarschuwen als er iets bijzonders wordt gezien. Dan zijn we zelfs bereid om het gloeiendhete voordek te betreden. En gelukkig waren er gisteren en vandaag een aantal van die momenten.

Gisteren begon het al meteen goed met een aantal Grienden vlak voor het schip en ruimschoots voor het ontbijt. In de loop van de ochtend werden op grotere afstand blows van Potvissen opgemerkt en rond elf uur lag er een groepje van zo’n acht Potvissen recht voor het schip. Er werd vaart geminderd en uiteindelijk hebben we een genoeglijk uurtje tussen de Potvissen doorgebracht. Vlak na de lunch werd een Orka opgemerkt die echter met gezwinde spoed naar het zuiden verdween. Voor het overige vermaakten we ons kostelijk met de vliegende vissen en verschenen zo af en toe ook nog eens wat vogels ten tonele. Daaronder ook twee volwassen Long-tailed Skuas (Kleinste Jager)met zeer fraaie lange staartpennen die blijkbaar op weg zijn naar hun noordelijke broedgebieden.

Vandaag startten we de dag met een forse groep Gestreepte Dolfijnen. Helaas kwamen ze niet naar het schip toe maar op een afstand van een 200 meter waren ze toch fantastisch te zien. Meerdere keren zagen we de dieren hoog uit het water springen. Voor het overige stond de dag vooral in het teken van de Lederschildpadden. Om een uur of tien werd de eerste gesignaleerd. Die bevond zich toen al achter het schip en was moeilijk te zien. Ietwat later verscheen er een tweede. Die werd bijtijds opgemerkt en kon op een afstand van een 300 meter behoorlijk worden bekeken. De echte knaller volgde om elf uur toen een Lederschildpad vlak voor het schip werd ontdekt en vervolgens aan bakboordzijde op minder dan 50 meter kon worden bekeken. Het dier bleek een forse hoeveelheid roze slierten met zich mee te slepen. Het zag er uit als een soort kauwgom; ook de kop was er mee bedekt. Sommigen meenden al dat het plastic betrof waar het dier in verstrikt was geraakt en foeterden over de vervuiling van de oceanen. Dat bleek voorbarig. Het ging om één of andere kwalachtige die gewild voedsel van deze schildpadden is. Nadien werden nog eens drie Lederschildpadden gezien en dat is best bijzonder voor deze hier best zeldzame soort. ‘s Middags werd nog een Maanvis aan het lijstje toegevoegd, zagen we nog een enkele dolfijn en de blows van enkele Potvissen. En natuurlijk vermaakten we ons opnieuw met de vliegende vissen die steeds talrijker worden. Aan het eind van de middag werd het iets drukker op vogelgebied. Zo zagen we enkele groepjes Sooty Terns (Bonte Stern) en konden we onze eerste Ascension Frigate Birds (Ascension Fregatvogel) in onze boeken bijschrijven. Daarvan gaan we er morgen beslist meer zien!

Tussen St Helena en Ascension,

Hendrik Jan Dijkerman

Geplaatst op: 23 april 2018


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...