counter on tumblr
 

Het is lang geleden dat we zo vroeg worden gewekt. Om 05:30u klinkt de stem van de expeditieleider door de luidspreker om te melden dat we Ascension naderen en meer in het bijzonder Boatswain Island. We beginnen de dag met een spectaculaire ship-cruise rond dit eilandje vol met duizenden zeevogels. Het is de belangrijkste broedplaats voor de endemische Ascension Frigatebird. Ook andere tot de verbeelding sprekende soorten broeden in grote getale op het eiland. Drie soorten Boobies (Masked, Brown en Red-footed), Fairy Terns en Black Noddies. In het vroege ochtendlicht is het perfect fotograferen. De frigatebirds lijken nieuwsgierig te zijn en hangen continue vlak boven het schip om te zien waar wij mee bezig zijn, met fotograferen dus! Er worden vermoedelijk vele duizenden foto’s gemaakt. Veel mensen komen pas naar binnen als we wegvaren voor de korte tocht naar Georgetown.

Zo rond haf tien zijn de formaliteiten afgerond en kunnen we aan land. Er staat een flinke deining en dat maakt het betreden van de zodiacs een spannende aangelegenheid. Vooral ook omdat we op Ascension absoluut niet mogen zwemmen vanwege recente aanvallen op zwemmers van agressieve haaien!

Ascension is weer compleet anders dan de andere eilanden die we bezochten. Het is grotendeels onbegroeid en erg heet. Op mij komt het bijna ‘walkingdead-achtig’ over, goed onderhouden straten, speeltuintjes en huizen, maar geen mens te zien. Los van ons excursie-konvooi is het uitgestorven.

Vanwege de militaire basis op het eiland zijn de regels uiterst strikt. Verschillende nationaliteiten mogen bijvoorbeeld niet aan land, wat betekent dat sommige crew-leden op het schip moeten blijven.

Op eigen gelegenheid rondrijden is buiten Georgetown ook niet toegestaan, daarom rijden we met een flinke stoet jeeps en personenauto’s over Ascension. We brengen onder andere een bezoek aan een gigantische kolonie Bonte Sterns, we kunnen de ouders en jongen prachtige op enkele meters afstand bekijken.

Dat deze vorm van toerisme niet voor iedereen geschikt is blijkt in onze jeep, waar een soort koude oorlog ontstaat tussen een Duitse man die nergens wil stoppen en een Franse vrouw die liefst elk verkeersbord (dat zijn er nog opvallend veel) vanuit verschillende hoeken fotografisch vastlegt. Vervelend voor de personen in kwestie, maar amusant voor de anderen.

De excursie brengt ons naar Green Hill, een berg met veel meer begroeiing dan de rest van het eiland. Landschappelijk is het mooi, maar bijna alle flora en fauna is uitheems. De andere twee inheemse vogelsoorten (een ral en een nachtreiger) zijn reeds lang geleden uitgestorven.

Na een rustige middag in Georgetown hebben we ‘s avonds een excursie naar het strand. Het doel van de excursie is om Green Turtles aan land te zien komen en het proces van graven en eieren leggen gade te slaan.

We worden verdeeld in drie groepen en hoewel één groep veel langer moet wachten dan de andere groepen, krijgt iedereen met voldoende geduld de schildpadden uiteindelijk te zien. Terug op het schip maken we ons op voor een korte nacht, want morgenochtend willen we de schildpadden zien terugkeren naar zee.

Vanaf Ascension,

Ies Goedbloed

Geplaatst op: 24 april 2018


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...