counter on tumblr
 

Kort na het ontbijt is het zo ver, we naderen de evenaar en dat moment willen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Iedereen begeeft zich naar buiten en her en der wordt ingespannen de gps-positie bijgehouden. Aangezien het schip een flinke snelheid heeft is het nog lastig om de selfieknop precies op het goede moment in te drukken. Fysiek merken we uiteraard niets van de overgang naar het noordelijk halfrond. We schrikken alleen even van de scheepshoorn als we de denkbeeldige lijn passeren. Vooraf zijn we gewaarschuwd dat er allerlei gekke rituelen horen bij het passeren van de evenaar. Bij de passage zelf gebeurt er echter nog niets en we denken er al makkelijk van af te komen, maar daar vergissen we ons in.

Na de lunch wordt er omgeroepen dat we ons op het achterdek moeten melden en dat het verstandig is om in zwemkleding te komen. Iedereen ruikt onraad, maar toch loopt het achterdek langzaam vol. Op het achterdek zit Neptunus al klaar met zijn drietand. Hij blijkt ernstig ontstemd te zijn over het feit dat wij zonder toestemming de evenaar zijn gepasseerd en daar moeten de nieuwelingen (dat zijn de mensen die voor het eerst over de evenaar varen) voor boeten. Eén voor één worden we bij Neptunus geroepen om boete te doen en dat houdt in dat we worden ingesmeerd met chocoladesaus en jellypudding en daarna een vissenkop moeten kussen. We doen keurig wat ons wordt opgedragen en na het offer springen we in een zodiac die dienst doet als zwembad en spoelen de kleverige substantie weer af.

Nu iedereen zich een ander mens voelt kunnen we weer overgaan tot de orde van de dag en dat betekent vanmiddag vooral tandwalvissen bewonderen. We zien vooral veel potvissen. Op een zeker moment hebben we er meer dan tien tegelijk rond het schip en uiteindelijk zien we er meer dan twintig. We zien onder andere een vrouwtje met een kalf en helemaal spectaculair, een springende. Tot vier keer toe komt een exemplaar grotendeels uit het wat om met een enorme plons weer in het water te landen! Een zeldzaam verschijnsel bij Potvissen. Om het feest compleet te maken zwemt er later ook nog een gemengde groep False Killer Whales en Melon-headed Whales voorbij.

Op deze manier komen we de laatste ‘rustige’ zeedagen waarschijnlijk wel door!

Vanaf de Plancius, tussen de evenaar en de Kaapverden,

Ies Goedbloed

Geplaatst op: 30 april 2018


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...