counter on tumblr
 

3 - Op volle zee

03-08-2021

Voor de oversteek van Ushuaia naar South Georgia moet je toch wel even de tijd nemen. Vier volle zeedagen duurt de tocht over de Drake Passage. En die dagen proberen we natuurlijk zo goed mogelijk te vullen met het waarnemen van vogels en zoogdieren.

Dat lukte gisteren maar ten dele. ‘s Ochtends om zeven uur zag het er nog allemaal prachtig uit en waren er behoorlijk wat vogels rond de boot. De eerste Kerguelen Petrels (Kerguelenstormvogel) werden gezien en niet veel later kon de eerste Grey Petrel (Grijze Stormvogel) worden bijgeschreven. Al snel ging het echter bewolken en nam de wind toe. Om elf uur volgde dan ook de ‘boodschap van de brug’ dat alle dekken tot nader order gesloten waren. Dat betekent dat je alleen nog op de brugvleugels naar buiten mag en dat is eigenlijk geen doen. Op deze reis (door de reder aangekondigd als de laatste Atlantic Odyssey) blijkt het aantal vogelaars zodanig groot dat het daar dan fors dringen is en er van ‘lekker vogels kijken’ geen sprake meer kan zijn. Dus breng je de rest van de dag door met wat lezen, muziek luisteren en het bijwonen van een, overigens alleraardigste, lezing over de vogels van South Georgia. In de loop van de middag werd het weer steeds slechter en ging het schip aardig tekeer. Bij het diner was dat weer duidelijk merkbaar. De eetzaal was hooguit voor driekwart gevuld. Ook wij kregen een forse tik mee van de ruwe zee. Door een enorme golf kieperden al onze glazen wijn en water om en werd onze tafel een compleet bassin. Het leed was gauw vergeten; het hotelpersoneel kwam snel met handdoeken maar, belangrijker nog, ook met nieuwe, weer volledig gevulde glazen aanzetten.

Vandaag was het leed helemaal vergeten. Met een rustige zee, weinig wind en behoorlijk wat zon kon de hele dag volop van de vogels worden genoten. Tientallen Black-bellied Storm-petrels (Zwartbuikstormvogeltje), diving petrels (alkstormvogeltje) en ook verschillende albatrossoorten lieten zich mooi zien. Hoogtepunten op vogelgebied waren ongetwijfeld de Subantarctic Little Shearwater (Subantarctische Kleine Pijlstormvogel) die rond een uur of tien en de Atlantic Petrel (Schlegels Stormvogel) die rond een uur of drie langs de boot kwamen zetten. Op zoogdiergebied stalen de Hourglass Dolphins (Zandloperdolfijnen) de show. De mooiste en grootste groep (een stuk of acht) kwam op een wat ongelukkig moment langszij. We zaten net allemaal in de lounge om de verplichte lezing over do’s en don’ts op South Georgia te ondergaan. Die bijeenkomst werd toch maar even kort uitgesteld. ‘s Middags waren er de verplichte stofzuigsessies om kleding, rugzakken en andere zaken die je aan land wil brengen te ontdoen van plantenzaden en andere verontreinigingen die op South Georgia zeer ongewenst zijn.

Omdat we in een andere tijdzone belanden (de klok moet een uurtje verder worden gezet), zullen we een korter nachtje hebben, maar South Georgia komt dat wel binnen bereik….

Vanaf de Plancius, tussen Ushuaia en South Georgia,

Hendrik Jan Dijkerman

Geplaatst op: 5 april 2018


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...