counter on tumblr
 

4 - Overbevolking

03-08-2021

Waar we eerder alleen wat rotsen uit zee zagen steken zien we nu bij het ontwaken bergketens en gletsjers. We zijn gearriveerd bij South Georgia, een ruige eilandengroep met een guur klimaat.

Terwijl we langzaam een fjord invaren begint het tot ons door te dringen dat de duizenden witte stipjes op de oever allemaal King Penguins zijn! Die willen we graag van dichtbij zien en daarom varen we met zodiacs naar de kust. Daar aangekomen begeven we ons tussen de pinguïns, die in mensen geen gevaar zien. Dat is overigens vreemd, want nadat walvisjagers alle walvissen en zeehonden over de kling hadden gejaagd waren ze druk bezig om hetzelfde te doen met pinguïns. Je zou dus verwachten dat ze nu wat argwanend zijn, maar niets van dat alles, ze komen nieuwsgierig naar ons toe waggelen voor een nadere inspectie.

Naast alle pinguïns zijn er ook duizenden Antarctic Fur Seals te zien. Ook die zijn niet schuw, maar in een enkel geval wel wat bruusk. Verschillende keren moeten we een sprintje trekken om een moederzeehond af te schudden.

De kolonie pinguïns en zeehonden zijn duidelijk een enorme bron van voedsel, want aaseters als Antarctic Skua, Snowy Sheatbills en prehistorisch uitziende Giant Petrels zijn alomtegenwoordig. Het is alles bij elkaar niet alleen een prachtig schouwspel, maar ook nog een enorme kakofonie van geluiden (en dan zwijg ik maar even over de geur…)

Na weer een goede lunch op het schip en een klein stukje varen gaan we voor anker bij Prion-eiland, waar onder andere Wandering Albatross broedt. Voor we op het eiland landen maken we eerst een zodiac-cruise. Tijdens het cruisen zien we de enige zangvogelsoort van South Georgia op minder dan 2 meter afstand foerageren. De South Georgia Pipit blijkt talrijk te zijn. Dat is goed nieuws, want ze waren een paar jaar terug bijna uitgestorven. Uitheemse ratten aten alle jonge piepers op nog voor ze uitvlogen. De ratten zijn met een enorme campagne uitgeroeid en de piepers nemen nu snel toe.

Op het strand van Prion-eiland staan Gentoo Penguins ons op te wachten. Ze zijn iets kleiner dan King Penguins en hebben een meer stoïcijns karakter, ze keuren ons geen blik waardig en gaan verder met hun dagelijkse bezigheden. Vooral een beetje stilstaan en in de verte staren.

Via een boardwalk die ook populair is bij Fur Seals lopen we naar de top van het eiland. Daar zitten een paar Wandering Albatrosses op het nest. Met hun spanwijdte van 350cm de grootste (niet de zwaarste) vliegende vogels. De albatrossen hebben al jongen, maar de meeste van ons krijgen die pluizenbolletjes niet te zien.

Als er een gure, harde wind opsteekt en het ook nog gaat hagelen houden we het voor gezien en gaan terug naar de Plancius. Het was vandaag echt ‘South-Georgia-weer’ dat wil zeggen erg wisselvallig. Eerst regen, later lekker zonnig en daarna harde wind en hagel.

Morgen gaan we eens wat cultuur snuiven in Grytviken.

Vanaf South Georgia,

Ies Goedbloed

Geplaatst op: 6 april 2018


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...