counter on tumblr
 

6 - Zes uit zes

03-08-2021

Het zal niet veel South Georgia-gangers gegeven zijn om alle mogelijkheden voor een landing of zodiac-cruise daadwerkelijk te benutten. Meestal zal het weer één of meer keren roet in het eten gooien. Wij blijken echter een stelletje spekkopers. Ook vandaag, onze derde en laatste dag op South Georgia, kon het programma vrijwel geheel volgens plan worden doorlopen. Daarmee hebben wij onze zes dagdelen op South Georgia optimaal benut.

Daar zag het vanochtend in eerste instantie niet direct naar uit. ‘s Nachts waren we van Grytviken naar het meest zuid-oostelijke deel van het eiland gevaren om daar Drygalskifjord en Cooper Bay aan ons lijstje van bezochte plaatsen toe te voegen. Bij het opstaan bleek er echter een enorme douw wind te staan die van de bergen van het eiland omlaag donderde. Het gaat hier om zg. katabatische winden; koude luchtstroom die met behoorlijke snelheid langs de bergen naar beneden komt, daar nog eens versterkt wordt door de alom aanwezige gletsjers en vervolgens snelheden haalt van windkracht 9 met uitschieters naar 12. Qua deining was er op het schip weinig te merken van de enorme hoeveelheid wind (er was immers verder op zee helemaal niet zoveel wind) maar aan dek moest je wel direct de luwte opzoeken om overeind te kunnen blijven. Eenmaal in de luwte was het echter volop genieten. Tientallen diving petrels (alkstormvogeltje) en Wilson’s Storm-Petrels (Wilson’s Stormvogeltje) vlogen langszij en dan waren er de pinguïns die regelmatig in groepjes voorbij kwamen. En dit keer niet alleen de King Penguins (Koningspinguïn) en Gentoo Penguins (Ezelspinguïn) die we al volop hadden gezien, maar ook de Chinstrap Penguin (Stormbandpinguïn) en Macaroni Penguin (Macaronipinguïn) die juist in dit deel van South Georgia hun kolonies hebben. Beide zijn uiterst fraaie pinguïns. De Chinstrap heeft een subtiel zwart bandje onder de kin (de stormband); de Macaroni doet het met een paar fraaie gele oorpluimen. Het laat zich raden dat er volop werd gefotografeerd.

Rond negen uur voeren we de enige kilometers lange Drygalskifjord in. Aan beide zijden steile bergwanden met hier en daar gletsjers en helemaal aan het eind de Risting gletsjer. Bovendien wachtten ons daar ruim duizend Cape Petrels (Kaapse Duif), enkele South Georgian Shags (Zuid-Georgische Aalscholver) en een vijftal Snowy Sheathbills (Zuidpoolkip) die genoeglijk rondjes vlogen rond de scheepsmast. Allemaal onvoorstelbaar mooi.

Rond lunchtijd waren we terug bij Cooper Bay. Daar gaf de kapitein enkele rondjes weg die ons in de gelegenheid stelden de rondzwemmende pinguïns uitstekend te zien en te fotograferen. Onze hoop op een laatste zodiac-cruise/landing nam met de afnemende wind toe en om een uur of twee kwam het geruststellende bericht dat er zodiacs waren uitgezet om de mogelijkheden van een landing te verkennen. Omdat die mogelijkheden niet verantwoord werden geacht, werd besloten tot een zodiac-cruise. Die voerde onder andere langs de (kleinere) kolonies van de Macaroni- en Stormbandpinguïns en eindigde bij een kelpveld waarin vanuit één van de andere zodiacs een Leopard Seal (Zeeluipaard) was ontdekt. Die liet zich kortstondig maar wel goed zien waarmee voor een aantal leden uit onze groep een belangrijke wens in vervulling ging.

Om een uur of vijf werden de ankers gelicht en koers gezet naar Gough. Bij wijze van afscheid maakte de kapitein eerst nog een rondje langs een ijsberg die vlak achter Cooper Island dreef. Dat werd een iets langer afscheid dan aanvankelijk de bedoeling was. De aandacht voor de ijsberg was al snel verdwenen toen daar vlakbij twee Southern Right Whales (Zuidkapers) bleken rond te zwemmen die het afscheid van South Georgia heel bijzonder maakten.

De komende vijf dagen zitten we op volle zee op weg naar Gough. Juist op dat stuk is er een behoorlijke kans op het waarnemen van zeezoogdieren en bovendien zal de soortensamenstelling bij de vogels geleidelijk gaan veranderen. We hopen daarvan in de volgende blogs verslag te kunnen doen.

Vanaf de Plancius, een kilometer of honderd ten noorden van South Georgia,

Hendrik Jan Dijkerman

Geplaatst op: 9 april 2018


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...