counter on tumblr
 

9 - Zee en meer zee

03-08-2021

Inmiddels is het een stuk helderder en is de wind nog wat verder gaan liggen. De zon probeert door het wolkendek te breken, maar dat is hem slechts een enkel moment gegund. Pas tegen de avond, als het eigenlijk al te donker is om nog te fotograferen, ontstaan er bredere opklaringen en komt de zon nog even goed tevoorschijn. Dan hebben wij er al een dag opzitten die zich voor het overgrote deel op het dek heeft afgespeeld. En hebben we inderdaad de soortensamenstelling al flink zien veranderen. Behalve de Sooty Albatrosses (Zwarte Albatros) vliegen er nu ook regelmatig Spectacled Petrels (Brilstormvogel) en Great-winged Petrels (Langvleugelstormvogel) die blijkbaar de White-chinned Petrels (Witkinstormvogels) hebben vervangen. De grote albatrossen hebben we een dagje moeten missen, maar zijn nu weer terug in wat, naar verluidt, de Tristan-variant zou moeten zijn. Daarnaast zien we ook regelmatig Great Shearwaters (Grote Pijlstormvogel) en Subantarctic Little Shearwaters (Subantarctische Kleine Pijlstormvogel). Helaas houden de zeezoogdieren zich (nog) rustig. Alleen ‘s ochtends vroeg wordt op grote afstand een blow gezien die door de deskundigen aan een Blue Whale (Blauwe Vinvis) wordt toegeschreven. ‘s Avonds is er ter lering ende vermaak nog een quiz die door de groep van Birdquest wordt gewonnen. Wij blijven op een gedeelde vierde plaats (nee, niet de laatste plaats; die hebben we aan andere Nederlanders gelaten) steken.

Een dag later is het weer nog net een stukje aangenamer. De zon prikt nu regelmatig even door het wolkendek heen en de omstandigheden om te fotograferen zijn prima. De fotografen verdringen zich dan ook op het achterdek waar menige albatros, pijlstormvogel en stormvogel op de gevoelige plaat wordt vastgelegd. Rond half twaalf is er plotseling reuring. Er wordt een duidelijk afwijkende albatros gezien, eerst naast het schip en daarna geruime tijd dicht achter het schip. Vele foto’s en discussies later wordt redelijk democratisch besloten dat het een jonge Shy Albatross betrof, een hier vrij zeldzame bezoeker uit de omgeving van Nieuw Zeeland.

Ook direct na de lunch is er weer opwinding als er omgeroepen wordt dat er aan bakboordzijde walvissen worden waargenomen en dat het schip zal bijdraaien in een poging de dieren beter in beeld te krijgen. Dat lukt behoorlijk, zij het dat we niet veel meer dan een aantal keren de rug en rugvin te zien krijgen. In dit geval moeten we ons dus echt laten leiden door de deskundigen die de, vermoedelijk twee, dieren uiteindelijk tot Strap-toothed Beaked Whales (een soort spitssnuitdolfijn) benoemen.

Als de walvissen verdwenen zijn en het schip zijn oorspronkelijke route weer oppakt, is er opnieuw beweging bij de vogelaars. Op de mededeling dat er ‘op vijf uur’ twee White-headed Petrels (Witkopstormvogel) worden gezien, rennen ze eensgezind naar stuurboordzijde waar deze fraaie vogels zich korte tijd goed laten zien. De dag wordt afgesloten met een fotocompetitie. Ieder die dat wilde, mocht twee foto’s indienen die in een gezamenlijke sessie worden beoordeeld. Hierbij scoorde Inezia een stuk beter. Douwe wist met een onder water zwemmende Macaronipinguïn een gedeelde eerste plaats te bemachtigen.

Vanaf de Plancius, zo’n 300 kilometer ten zuiden van Gough,

Hendrik Jan Dijkerman

Geplaatst op: 12 april 2018


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...