counter on tumblr
 

18 - Dag 4 en 5 Pacific

02-07-2021

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: soms heb je van die waarnemingen die met de nodige scepsis worden ontvangen, meestal omdat het een lastige soort is, qua determinatie of qua kans te zien te bijvoorbeeld. De beste manier om aan dat gekissebis een einde te maken is met een foto. Na vanochtend de paar meter uit ons hotel gelopen te zijn om bij het natuurgebiedje waar we gisteren geëindigd zijn te beginnen, vinden we vooral veel van hetzelfde als gisteren: Royal Spoonbill, Grey Teal, White-fronted Tern, Wrybill en veel Reuzensterns bijvoorbeeld. We hebben de interisland ferry van Wellington naar Picton van 13.30 geboekt en de rit erheen is nog ongeveer een uur of 2, dus besluiten we her en der te don quichotten bij strandjes, slikjes en meertjes om zo op een gunstig moment bij de ferry aan te komen.

Eerste stop: Hokio Beach. We missen de afslag, klungelen wat om weer terug te komen en een paar minuten later dan gepland komen we bij weer een kleine tidal lagoon aan. Zodra we de hoek omdraaien gebeurt het: simultane paniek onmiddellijk gevolgd door actie. Voor ons loopt één van de lastigere soorten van Nieuw Zeeland zoals dat zo mooi heet, in plain view: Australasian Bittern. De lokale Roerdomp is nog lastiger te zien te krijgen dan de onze, maar wij zwijnen hier. Het beest vindt zichzelf briljant gecamoufleerd tussen een paar grasstengels en gaat meteen in de paalhouding. Gauw een paar foto’s en weg is de Bittern. Ongeloof bij ons, maar we hebben pics, dus it did happen.

Hier ook een tiental Black-fronted Dotterels, de onvermijdelijke Geelgorzen en een paar Variable Oystercatchers. Op weg naar Wellington stoppen we nog een paar keer en pakken we soorten als Pied Cormorant, Spotted Shag en Black-fronted Tern op. Terwijl we op de ferry staan te wachten, zeg maar de grote broer van de boot naar Texel, valt vooral een groot verschil op met wachten voor de boot naar Texel: veel vogels. Blue Penguin, Spotted Shag en honderden Fluttering Shearwaters maken het wachten erg aangenaam.

De overtocht is volgens de verslagen meestal wel aardig maar niet bijzonder, maar wij denken er anders over: Northern Royal Albatross, White-capped Albatross, Northern Giant Petrel, Fluttering Shearwater, Common Diving Petrel, Grauwe Pijl, Australian Gannet, Kleine Jager, Cape Petrel en een kleine groep Common Dolphins die rond de boot dartelen en springen maken de overtocht meer dan vermakelijk.

Morgen Kaikoura, dus flink wat om naar uit te kijken!

Dag 5 – The Kaikoura Experience

Zeg tegen een andere vogelaar dat je naar Nieuw Zeeland gaat en je krijgt prompt te horen dat je vooral naar Kaikoura moet gaan voor albatrossen en ander zeevogelvolk dichtbij. Ook bij ons staat deze bestemming op het Zuidereiland op het programma en wel vandaag (en een beetje morgen). Omdat onze eerste tocht pas in de middag gepland staat, besluiten we eerst nog twee soorten te proberen in de bossen boven Kaikoura, Brown Creeper en South Island Robin. Bij Brown Creeper zou je kunnen vermoeden dat je een soort van boomkruiper zoekt, maar verre van dat, het heeft er niets mee van doen. Kort na het begin van de wandeling komen we al een luidruchtig groepje vogels tegen, maar pas bij het tweede groepje beseffen we dat dit de Brown Creepers zijn. Ze zijn niet bruin, ze kruipen niet en lijken vooral totaal niet op de afbeelding in het boek. Pas bij goed licht zie je een hint van bruin en het witte wenkbrauwstreepje is al bijna helemaal onvindbaar. Anyway, in de pocket. De South Island Robin is het neefje van de New Zealand Robin die we eerder al zagen, maar dan met een lichtere buik in plaats van een grijze. Deze soort werkt leuk mee en laat zich zingend en poetsend filmen.

’s Middags op de boot, nou ja, bootje. Met een paar Nieuw-Zeelanders en Duitsers (die inderdaad altijd voor je lens gaan staan, het vooroordeel is waar) varen we de zee op. Vrij snel de eerste Blue Penguins, Fluttering Shearwaters en Hutton’s Shearwaters, maar pas als er een lading chum overboord gaat, gaat het pas goed los. Cape Petrels (tientallen), Northern Giant Petrels (een stuk of 12), Gibson’s Albatross (split van Wandering Albatross – 4 stuks), Northern Royal Albatross (3), Southern Royal Albatross (3), White-capped Albatross (een split van Shy Albatross – 20 stuks), Buller’s Albatross (3), Westland Petrel (2), White-chinned Petrel (10), Buller’s Shearwater (3) en een paar verdwaalde Grauwe Pijlen storten zich allemaal met wisselend enthousiasme en succes op de vislever.

Een enorm spektakel, vooral omdat de Cape Petrels onderling ruziën, de Giant Petrels iedereen bij de chum wegjagen en de enorme Gibson’s en Northern Royal Albatrossen de Giant Petrels en elkaar het licht in de ogen en de vislever in de bek niet gunnen. We liggen zo’n 5 kwartier stil met de boot, genietend van de vogels, voordat we langzaam richting kust varen, onderweg nog Spotted Shag, New Zealand Fur Seal, Potvis en Dusky Dolphin oppikkend. De laatste soort vermaakt ons nog een tijdje met typische dolfijnencapriolen: bow-riding, volledig uit het water springen en de nodige backflips, voordat ze het welletjes vinden en verder zwemmen.

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 15 april 2011


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...