counter on tumblr
 

24 - Aloha O'ahu

14-07-2021

We zijn op Hawaii. Althans, in de staat Hawaii, maar niet op het eiland Hawaii, maar op het eiland O’ahu. Omdat het grote, internationale vliegveld van de staat hier is. Niet omdat hier veel endemen zitten. Of zelfs maar veel oorspronkelijke soorten. Vanwege het vliegveld. Er zitten wel veel vogels, maar dat zijn hoofdzakelijk geïntroduceerde soorten uit Azië en Noord Amerika. Soorten als Red-billed Leiothrix, Red-vented Bulbul, Red Cardinal en Spotted Dove.

Soorten die hier oorspronkelijk thuis horen zijn er ook wel, maar veel minder en veel zeldzamer. Soorten als Hawaiian Stilt, Hawaiian Duck, Laysan Albatross en Bristle-thighed Curlew, een zeldzame wulp met de prachtige Nederlandse naam Zuidzeewulp. Het beestje broedt in Alaska, ver op de toendra en overwintert op verschillende obscure eilandjes in de zee. De Zuidzee dus, ook wel Grote of Stille Oceaan genoemd.

Tijdens onze reis op de boot de afgelopen weken ontmoetten we een Amerikaanse dame die nogal veel vrienden en kennissen had. Zo ook eentje op Hawaii. Onderweg hebben we de beste man gecontacteerd en hij meldde ons dat zowel Laysan Albatros als Zuidzeewulp zo’n beetje in zijn achtertuin zouden zitten.

Nu hoor je dergelijke claims wel vaker, dus met het nodige zout waar we dit verhaal mee zouden kunnen nemen in onze achterzak trokken Willem en ik naar de beste man toe. Hij woont prachtig, maar nou niet bepaald in het juiste habitat voor één van beide soorten. Na een korte kennismaking gaan we met zijn auto op pad, op zoek naar soorten.

Het zout kon vrijwel direct de deur uit, want zagen we bij onze eerste stop (de obligate rioolwaterzuivering, altijd goed voor vogels) nog subsoorten als Aziatische Goudplevier, Kleine Topper, Hawaiian Coot en Hawaiian Stilt, promoveerden de waarnemingen bij de tweede stop meteen tot eredivisieniveau: Wandering Tattler en zowaar een Zuidzeewulp! In de verte kwam voor de goede orde nog een Laysan-albatrosje voorbij zeilen en u begrijpt dat de stemming tot grote hoogte reikte.

Een nabijgelegen golfbaan zag er uitnodigend uit om een wandelingetje te maken; zo gezegd, zo gedaan. In totaal 7 Zuidzeewulpen, tientallen Aziatische Goudplevieren en nog wat geïntroduceerde meuk later waren we volledig tevreden en gingen we in op de uitnodigen van onze gids om nog even zijn tuin te bekijken, daar zouden ook nog wel wat vogels zitten.

Vogelen op Hawaii is een beetje als voetballen tegen de Poldervogels. De uitwedstrijd is altijd lastig. Want we hebben nog wel een aantal soorten kunnen toevoegen aan onze lijst, maar met Barnevelder en Krielkip als voornaamste toevoegingen is het duidelijk dat het niet heel spannend meer geworden is.

Spannend zou het morgen en overmorgen best wel eens kunnen worden. We vliegen dan even op en neer van O’ahu naar Hawaii. Daar zouden de endemische soorten volgens de berichten “als rijpe appelen aan de boom hangen…”

De vulkaan die er op dit moment actief is en continu lava uitbraakt voegt hopelijk een extra dimensie aan het geheel toe.

Vanuit Honolulu,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 17 december 2014


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...