counter on tumblr
 

Plancius Dag 10 “Spitsbergen in zicht!” Maandag 6 juni 2022

07-06-2022

Wanneer iedereen in de ochtend wakker wordt, is het duidelijk dat de zee nog onstuimig is en het motto “één hand voor het schip” wordt nog maar eens herhaald. Vandaag varen we de hele dag richting Spitsbergen. Door de hoge golven en flinke wind is het lastig aan dek om walvissen en dolfijnen waar te nemen maar met name de “bikkels uit België” blijven op de uitkijk. In de ochtend en middag worden er toch leuke soorten zoals, Gewone Vinvis, Butskop, Vorkstaartmeeuw en IJsduiker waargenomen.

In de ochtend geeft Lieven van Natuurpunt een interessante presentatie over “Rewilding Vlaanderen en Nederland”. Hier wordt door Lieven aangegeven naar welke diersoorten gekeken wordt om tot eventuele herintroductie over te gaan. Een aktueel onderwerp en de presentatie wordt met veel interesse gevolgd.

In de loop van de middag neemt de windkracht wat af en daarmee is het weer wat makkelijker bewegen op het schip. Tijdens de recap vertelt Nicole wat de plannen zijn voor morgen. We mogen vroeg uit de veren om rond 08:00h al aan land te gaan voor een bezoek aan een Walrussengroep op Spitsbergen. Alles nog wel even onder voorbehoud van de golfslag maar dit zal morgenochtend ter plekke bekeken worden. In de middag zullen we één van de fjorden rondom Longyearbyen bezoeken op zoek naar de (zee)zoogdieren en vogels.

Na het avondeten bereiken we de “Shelve Edge” een rand waar zeewater vanuit grote diepte naar de oppervlakte wordt geduwd. Dit zorgt voor een rijke voedingsbodem en we worden dan ook getrakteerd op een paar Bultruggen met een school Witsnuitdolfijnen die zich tegoed doen aan het feestmaal. Beide soorten laten zich langdurig goed bekijken en de fotocamera’s draaien weer overuren. Na dit schouwspel gaan de meeste mensen naar binnen om op tijd klaar te staan voor de landing op Spitsbergen.

Tot morgen!!


Reacties

add
  • Wibok zegt: 07-06-2022 om 11:44

    Ook in de Zaanstreek wordt deze Blog goed gevolgd. Mooi dat de reis zo goed verloopt, en de waarnemingen zijn ook top ! Goeie reis nog en groeten