counter on tumblr
 

Plancius Dag 11 “Aankomst Spitsbergen!” Dinsdag 7-8 juni 2022

08-06-2022

Als we wakker worden is het mooi weer. De zon schijnt en onze landing staat gepland bij Poolepynten. We worden dit keer in 2 groepen verdeeld om de druk op de aanwezige Walrussen niet te groot te maken. Zoals gebruikelijk staat iedereen weer op tijd klaar met de juiste kleding aan om veilig aan land te komen. Er is wel wat golfslag op het strand dus de laarzen en regenbroek zijn wel handig voor deze landing. De Walrussen zijn vanaf de boot al goed te zien, maar wanneer je aan land er naartoe loopt begin je ze ook te ruiken! We krijgen ruim de tijd om ze te bewonderen en foto’s te nemen totdat we het teken krijgen om weer afstand te nemen en de dieren verder met rust te laten. In de lagune achter de Walrussen zwemmen 2 Roodkeelduikers in broedkleed. Verder zien we de inmiddels gebruikelijke soorten en zijn er 2 Kleine Jagers actief. Terwijl groep 1 aan land is zwemt er nog een Dwergvinvis vlak langs de boot.

Als iedereen weer aan boord is staat de lunch klaar en wederom weet de chefkok en zijn team iedereen weer te verrassen met een heerlijke maaltijd. In de middag gaan we het Isfjorden invaren waar we, mede door het mooie en zonnige weer, prachtig uitzicht hebben op de besneeuwde bergen en enkele mooie gletsjers. Veel mensen staan aan dek om van het uitzicht te genieten.

Rond 18:00h is de gebruikelijke “captain’s cocktail”. Hier wordt door de kapitein en bemanning getoast op een hele mooie reis met vele mooie herinneringen. Het expeditieteam onder leiding van Hans en Nicole wordt uitgebreid bedankt voor hun inzet om het voor iedereen aan boord naar hun zin te maken. Tijdens het avondeten is het de beurt aan het hotel en restaurant team. Aleks, de hotelmanager stelt zijn team aan ons voor en onder luid applaus worden ook de mensen die achter de schermen hard werken bedankt. De logistiek op het schip met 109 passagiers en 48 bemanningsleden vraagt om een goede planning en dat is deze reis zeker het geval geweest.

We zijn inmiddels verder het fjord ingevaren en iedereen staat buiten aan dek in het zonnetje van het natuurschoon te genieten. Ook worden er weer verschillende leuke vogelsoorten en (zee)zoogdieren gezien. We zien onder andere de Beluga (nieuwe soort) en verder een Baardrob en Dwergvinvis. Op de hellingen van het fjord zien we vele rendieren grazen.

Rond middernacht is het nog steeds licht buiten met volop zon maar de meeste passagiers gaan naar de hut voor de laatste nacht aan boord. Morgenochtend rond 09:00h zal iedereen weer veilig op de kade staan.

Het einde van een prachtige reis vol herinneringen!!


Reacties

add
  • Kees zegt: 12-06-2022 om 13:03

    Is er ook een blog over de vervolgreis van de Plancius rond Spitsbergen