counter on tumblr
 

Plancius Dag 2 “een dagje Noordzee” Zondag 29 mei 2022

30-05-2022

Voor de meeste mensen is een eerste nacht op de boot slapen toch even wennen. Een deel heeft moeite met de schommelingen van het schip en een ander deel heeft als een roos geslapen. Rond 07:15h krijgen we onze “wake up call” en vanaf 07:30h staat er een heerlijk ontbijtbuffet klaar om de dag goed te beginnen. Na het ontbijt gaan de meeste mensen meteen even naar buiten om de altijd aanwezige Jan van Genten en Noordse Stormvogels te bewonderen. Vlak voordat de eerste presentatie begint worden de eerste 2 Witsnuitdolfijnen gezien.

Elke (zee)dag heeft in principe 2 presentaties, één in de ochtend en één in de namiddag. Vanochtend begint onze expeditieleider Hans met een interessante presentatie over de vogelwereld op zee. Welke groepen zeevogels (stormvogels, pijlstormvogels, sterns, meeuwen en alken) zijn er allemaal en hoe kun je deze nu goed herkennen en uit elkaar houden. De belangstelling is groot en na de presentatie gaat iedereen in het zonnetje op het bovendek staan om de theorie in de praktijk te brengen. De eerste Dwergvinvis wordt kort gezien, gevolgd door een aantal andere zeezoogdieren, zoals Bruinvis, Grijze Zeehond en Witsnuitdolfijn.

Na de lunch wordt er op het bovendek, voor de liefhebbers,  door Cas en Hans een workshop gegeven over vogeldeterminatie en krijgen mensen hulp bij het snel kunnen ontdekken van de verschillende soorten. De wind blaast nog stevig en het motto “één hand voor het schip” blijft van kracht.

In de namiddag wordt er door Chloé een presentatie gegeven over walvissen en dolfijnen en de verschillende soorten die wij tijdens onze reis hebben gezien en tegen kunnen gaan komen. De interesse voor de presentaties is groot en de lounge van de Plancius is weer bijna helemaal gevuld.

Voor het avondeten komt iedereen bijeen voor de dagelijkse recap. Hier wordt de dag nabesproken en eventuele vragen die er zijn beantwoordt en vooruit gekeken naar de dag van morgen. Qua weer zijn de vooruitzichten goed en met name de wind lijkt af te gaan zwakken van 5 Bft naar 3 Bft!! We varen morgen relatief dicht langs de Schotse kust wat veel beloofd voor het aantal vogels wat langs de kust broedt.

Na het voortreffelijke diner gaat een deel van de groep lekker naar buiten om nog even van de frisse zeelucht te genieten en een ander deel gaat naar de lounge om de soortenlijst van de dag bij te werken met Klaas.

De eerste zeedag zit erop en we zijn nu zo’n beetje halverwege tussen Vlissingen en Fair Isle waar we Dinsdagochtend onze eerste landing verwachten te maken.

Tot morgen!!


Reacties

add
  • S.A.E. Jacques-Visser zegt: 03-06-2022 om 17:56

    Goed aangekomen op fair isl?