counter on tumblr
 

Plancius Dag 3 “een vlakke Noordzee” Maandag 30 mei 2022

31-05-2022

Gelukkig de weersvoorspellingen zijn uitgekomen en de golven op de Noordzee zijn aanzienlijk kleiner dan op de dag van vertrek. De mensen aan boord die last van zeeziekte hadden, zien we met het uur beter worden en gedurende de dag is iedereen gewend aan het leven op zee. De ochtend begint goed met een 2-tal vissersboten voor ons en de hoeveelheid Jan van Genten, Noordse Stomvogels en alk/zeekoeten lopen in de vele duizenden. Naast de algemene soorten worden ook de eerste Grote Jagers en stormvogeltjes gezien en zo nu en dan wordt er door een aantal deelnemers een rugvin gezien van een dolfijn (Tuimelaar of Witsnuitdolfijn) of Bruinvis.

In de loop van de ochtend geeft Lieven van Natuurpunt een interessante presentatie over het trekgedrag van gezenderde vogels. Een uiterst interessant onderwerp en door de verbeterde technologieën van de zenders levert dit voor de wetenschap ook weer nieuwe inzichten op.

Na de lunch staat iedereen wel aan dek om over zee naar leuke soorten te kijken. Papagaaiduikers komen regelmatig naast de boot en soms zorgt een Grote Jager voor wat commotie als die achter een Jan van Gent aanzit om zijn voedsel op te geven. In de loop van de dag zwakt de wind nog verder af en de Noordzee lijkt wel even een spiegel.

In de namiddag krijgen we onze briefing voor de aanstaande landing bij Fair Isle morgen. De weersvoorspelling is gunstig en iedereen haalt zijn/haar laarzen op voor de landing van morgen. Instructies volgen hoe we op de correcte en veilige manier in en uit de zodiacs kunnen stappen. Iedereen luistert aandachtig dus dat gaat helemaal goed komen morgen. De wandelopties op het eiland worden besproken en ook de plekken waar de bijzondere vogelsoorten gezien kunnen worden. Het Fair Isle Winterkoninkje, de ondersoort van het in de Benelux voorkomende winterkoninkje staat bij velen wel op het wensenlijstje.

Na de dagelijkse recap maakt iedereen zich klaar voor het diner en zoals gebruikelijk is dat weer prima verzorgd door onze chef en zijn staff. Na het eten gaan de meeste mensen nog even naar buiten om van de kalme zee en zonsondergang te genieten.

Morgenochtend om 06:00h verwachten we bij Fair Isle aan te komen dus de meeste deelnemers willen op tijd aan dek staan.

Tot morgen!!


Reacties

add
  • Hans Visser zegt: 31-05-2022 om 20:26

    Hallo Jan en Marijke, Leuk, via deze blog deze reis te volgen. in 1986 was ik drie weken op hetzelfde schip, toen Tydeman genaamd, voor wetenschappelijk onderzoek. meten van de geoide en snelheid van het schip met GPS. Een goede vaart en we komen het boek met foto’s bekijken!