counter on tumblr
 

Plancius Dag 4 “Aankomst op Fair Isle” Dinsdag 31 mei 2022

01-06-2022

Het is prachtig weer vanochtend en veel passagiers staan al vroeg aan dek om het naderende Fair Isle te bewonderen. De vuurtoren op de zuidpunt is het eerste in zicht en langzaam komen de prachtige rotskliffen dichterbij en zien we spectaculaire aantallen (Zwarte) Zeekoeten, Alken, Papegaaiduikers, Noordse Sterns en meer. Aangezien we tijd over hebben kunnen we nog eerst even voorbij onze ankerplaats varen om ook de noordpunt van het eiland goed te bekijken.

Eenmaal op de ankerplaats aangekomen gaan we aan het ontbijt terwijl de bemanning bezig is om de zodiacs in het water te leggen. De eerste spullen voor een veilige landing worden aan land gebracht. Rond 08:45h gaan de eerste zodiacs naar land en aangezien er nauwelijks wind staat is het een eenvoudige en droge landing voor iedereen. Op het strand van Fair Isle kiezen sommigen om eerst de Papegaaiduikerkolonie te bewonderen en het blijft een fascinerend gezicht om deze “clowntjes van de zee” af en aan te zien vliegen naar hun nesten op de kliffen. Een ander deel kiest ervoor om eerst een wandeling te maken richting het dorpje. Onderweg zijn er leuke vogelspots op het eiland waar er nieuwe soorten voor de lijst ontdekt worden. Een aantal soorten: Kleine Vliegenvanger, Frater, Spotvogel, Kleinste en Middelste Jager worden ontdekt.

De lokale bewoners hebben in het dorpshuis een kleine markt ingericht waar iedereen koffie of thee met een lokale lekkernij kan krijgen. De stop in Fair Isle is prachtig, het weer is meer dan uitstekend en iedereen is blij om even de benen te kunnen strekken aan land. Rond 14:00 is iedereen weer aan boord om te vertrekken richting Jan Mayen.

Na de lunch wordt er goed over het water gekeken en in de middag worden er enkele Dwergvinvissen gezien en wat dolfijnen die door het tegenlicht niet met zekerheid op naam gebracht kunnen worden. Vlak voor de recap wordt misschien wel de soort van de dag gezien als een Reuzenhaai aan de oppervlakte  langs de boot zwemt. Deze, op één na grootste, haaiensoort eet alleen plankton en wordt door enkele passagiers mooi op de foto gezet.

Na het avondeten is het nog steeds prima buiten om over een vlakke zee te kijken en de Noordse Stormvogels, Jan van Genten en diverse Alken/Zeekoeten blijven ons vergezellen.

Morgen weer een volle dag op zee richting Jan Mayen met de verwachting dat het weer mooi blijft met weinig wind.

Tot Morgen!!


Reacties

add
  • Dirk, Marleen, Eline en Jonas zegt: 02-06-2022 om 14:27

    Heel mooie blog! Zo kunnen we jullie prachtige reis mee beleven. Geniet van de prachtige natuur!