counter on tumblr
 

Plancius Dag 5 “Orka’s in de mist” Woensdag 1 juni 2022

02-06-2022

Na onze benen gisteren gestrekt te hebben op Fair Isle is het vandaag weer een dag op zee. Voor het ontbijt passeert een Dwergvinvis de boot op zo’n 100 meter afstand van de boot en een aantal mensen vroeg aan dek krijgen deze kleinste vinvis te zien. De dag begint met prachtig helder weer, veel zon en weinig wind, het is heerlijk buiten aan dek. Zoals elke dag zijn er weer de gebruikelijke lezingen in de ochtend en de middag en traditie getrouw worden deze door de deelnemers gewaardeerd en goed bezocht.

Aan dek worden er op afstand de eerste “blows” van walvissen gezien maar deze blijven helaas op grote afstand van onze boot. Later zien we een grote groep dolfijnen jagen maar ook deze blijven relatief ver van onze boot. Er worden in de ochtend de nodige jagers (met name Grote en Kleinste Jager) gezien. Na de lunch begint er langzaam aan wat zeemist te ontstaan en het kraakheldere zicht tot aan de horizon verdwijnt snel door het verschil in buitentemperatuur en de temperatuur van het water. Met het verdwijnen van de zon wordt het meteen een stuk koeler aan boord en een aantal deelnemers gaan naar binnen om even met een kop thee of koffie op te warmen. Nog geen 10 minuten binnen komt de melding over de intercom dat er orka’s rond de boot zwemmen. In recordtijd staan alle passagiers aan dek en gedurende 45 minuten volgen de 3 orka’s (vader, moeder en kind)  onze boot en iedereen heeft volop gelegenheid om de orka’s te fotograferen en/of te filmen. Dit geeft een golf van enthousiasme op de boot en voor menigeen is dit de eerste waarneming van een orka ooit! Foto’s worden uitgewisseld en bekeken en later in de middag tijdens de recap wordt stilgestaan bij onze orka’s en krijgen we informatie over het type “pod” waar deze orka’s waarschijnlijk toe behoren.

Hierna krijgen we uitleg over een boei die we later in de avond over boord zullen zetten om de komende 2 jaar gegevens te verzamelen in dit gebied rondom stroming, watertemperatuur en meer. Steeds meer landen sluiten zich aan bij dit initiatief en gegevens worden internationaal gedeeld om meer data te verzamelen met betrekking tot klimaatveranderingen. In de middag wordt er ook al een documentaire getoond over Jan Mayen en welke onderzoeken hier recent gedaan zijn op dit “onontdekte” eiland.

Het eten is weer heel goed verzorgd en aan elke tafel worden de orka’s nog regelmatig besproken. Na het eten gaan de fanatieke vogelaars en fotografen nog naar buiten om de dag in de frisse buitenlucht af te sluiten.

Morgen nog één dag op volle zee richting Jan Mayen waar iedereen naar uitkijkt om een landing te kunnen maken.

Tot Morgen!!


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...