counter on tumblr
 

Plancius Dag 6 “Een dagje walvissen kijken” Donderdag 2 juni 2022

03-06-2022

We zijn vannacht de poolcirkel gepasseerd maar de meesten van ons lagen lekker te slapen toen deze bijzondere grens bereikt werd. De ochtend begint voor een aantal al vroeg en zij staan voor half 7 aan dek en dit wordt beloond met een mooie waarneming van 2 groepjes Grienden die vlak voor het schip voorbij trekken. Er worden een aantal mooie foto’s gemaakt en deze worden bij het ontbijt gedeeld.

Na het ontbijt gaan de meesten buiten aan dek staan. Het voelt kouder dan de laatste paar dagen, het is nog maar een graad of 4C maar doordat er geen wind staat is het toch goed uit te houden. De zee is prachtig vlak en er worden in de ochtend geregeld Dwergvinvissen gezien. Ook qua vogelsoorten is het leuk, Kleinste Jager, Geelsnavelduiker en langstrekkende Wulp en Bontbekplevier trekken de aandacht.

Na de lunch wordt er buiten verder gekeken en regelmatig worden er met name Dwergvinvissen waargenomen. Binnen geeft Guy van Natuurpunt een mooie fotografiepresentatie om de deelnemers wat bij te leren over de mogelijkheden en instellingen van de fotocamera. Deze lezing wordt goed bezocht en de workshop die gaat volgen helpt mensen dit in de praktijk te brengen.

Bij de recap wordt al even vooruit gekeken naar de dag van morgen. We verwachten in de (vroege) ochtend al aan te komen op Jan Mayen en passagiers die de aankomst willen zien moeten rond 05:00h buiten op het dek staan. We krijgen informatie over de verschillende wandelmogelijkheden en bezienswaardigheden maar ook om voorzichtig te zijn met de kwetsbare flora en fauna op het eiland. Na deze briefing volgen er nog presentaties van Pieter over “de groene flits” en Chloë verteld nog meer over Orka’s.

Na het heerlijke avondeten gaan we weer naar buiten aangezien we op een punt komen waar de Oceaanbodem minder diep wordt. We gaan van ca. 4km diepte naar een meter of 700. Deze hoogteverschillen onder water levert een rijk voedselleven op qua plankton en vis. Dit zorgt meteen voor mooie waarnemingen zoals Orka’s, Dwergvinvissen, Butskoppen en een Noordse Vinvis. Het is windstil en er wordt nog lang nagenoten aan dek.

Aankomst Jan Mayen staat morgenochtend vroeg op het programma, iedereen heeft er zin in!!

Tot morgen!!


Reacties

add
  • Wikkie Zweemer zegt: 03-06-2022 om 15:53

    Wij zijn heel blij met deze blog. We volgen de vessel tracking en dan is deze blog een welkome aanvulling . Zo genieten de thuisblijvers een beetje mee. Veel groeten Wessel en Wikkie Zweemer

  • Inezia Tours zegt: 03-06-2022 om 12:03

    Helaas kunnen de passagiers aan boord geen of nauwelijks beelden sturen, dus we moeten het doen met deze heerlijke blog. We gebruiken onze verbeelding en zodra we wel beelden kunnen ontvangen zullen we deze heel graag delen! Veel leesplezier!

  • Reiskosten Visser zegt: 03-06-2022 om 07:59

    Wat zien jullie op deze reis toch veel vinvissen. Geweldi lijkt me dat. Plaats eens wat foto's in jullie blog dan wordt het nog meer genieten