counter on tumblr
 

Plancius Dag 7 “De grootste dieren op aarde!” Vrijdag 3 juni 2022

04-06-2022

Aangezien we al dagen bijna geen wind hebben en dus een vlakke zee, is de Plancius ruim op tijd voor onze geplande landing op Jan Mayen. Veel passagiers staan al aan dek om 05:30h om de aankomst van dit indrukwekkende vulkanische eiland mee te maken. Door de koude lucht en temperatuur van het water kunnen we de top van de Vulkaan (ruim 2200 meter) niet zien door de wolken, maar het zicht is verder prima. We zien vele Kleine Alken, Kortbekzeekoeten en Grote Burgemeesters naast de gebruikelijke soorten van de afgelopen dagen. Ook zien we de altijd aanwezige Dwergvinvissen weer langs het schip komen.

Na het ontbijt maakt iedereen zich klaar om  aan land te gaan. Aangezien we nauwelijks wind hebben is de landing erg makkelijk en iedereen komt veilig aan op het strand van Jan Mayen. Dit eiland is ontstaan in de loop der eeuwen door diverse vulkaanuitbarstingen en het zwarte lavazand en de donkere rotsen zijn daar nog steeds een verwijzing aan. Na de landing kiest iedereen zijn eigen weg, een deel gaat voor een lange wandeling richting de lagune aan de andere zijde van het eiland. Een deel loopt naar de kliffen om de daar broedende Kleine Alken en Dikbekzeekoeten te fotograferen en nog een deel maakt een kleinere wandeling over dit prachtige eiland. Een aantal nieuwe vogelsoorten worden ontdekt en de meest bijzondere zijn de Kleine Burgemeester en de Groenlandse Tapuit. Na enkele uren rond gelopen te hebben staat iedereen weer klaar om in de zodiac te stappen. Na een korte cruise langs de rotskliffen met broedvogels komt iedereen weer veilig aan op het schip.

Na de lunch is het opletten aan dek want de noordkant van Jan Mayen staat bekend om haar  “drop offs” naar grote diepten en de kans op walvissen is dan ook erg groot. Dit blijkt al snel als 2 Blauwe Vinvissen praktisch naast de boot geruime tijd aanwezig zijn en zich uitgebreid laten fotograferen en filmen door de passagiers. Iedereen is opgetogen en het feit dat we dit grootste dier op aarde van zo dichtbij mee maken is wel heel bijzonder. Naast de Blauwe Vinvissen zien we ook nog diverse kleine groepjes Butskoppen die aktief aan het voedsel zoeken zijn. Nadat we verder varen richting het pakijs van Groenland komen we al snel een 3e Blauwe Vinvis tegen en ook dit exemplaar laat zich goed, maar korter, fotograferen.

Tijdens de dagelijkse recap wordt de Blauwe Vinvis uiteraard uitgebreid besproken en tevens wordt het programma voor morgen met ons gedeeld. Morgenochtend komen we bij het pakijs aan en dit is voor de meeste deelnemers toch wel het hoogtepunt van deze reis. De weersomstandigheden lijken voor morgen nog steeds prima en we kijken uit naar de koning van het arctisch gebied.

Na het avondeten zijn er weer diverse meldingen van Butskoppen rondom de boot en niet al te veel later volgt er een nieuwe waarneming van 2 Blauwe Vinvissen aan de horizon. Langzaam komen we dichterbij en ook dit maal worden er weer prachtige foto’s gemaakt van deze prachtige dieren. Na nog een waarneming van een Blauwe Vinvis in de verte is het voor de meesten wel genoeg voor vandaag en gaat men naar binnen om klaar te zijn voor de dag van morgen.

Een bezoek aan het afgelegen Jan Mayen en 6 Blauwe Vinvissen op één dag zal door geen van de passagiers snel vergeten worden.

Tot morgen vanuit het pakijs in Groenland!!


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...