counter on tumblr
 

Plancius Dag 8 “De Groenlandse Walvis!” Zaterdag 4 juni 2022

05-06-2022

 

We komen vroeg in de ochtend al aan bij het pakijs en al gauw zijn we omringd door het ijs. Het is helaas wel mistig en daarom is het lastig om ver weg te kijken op zoek naar de leuke vogel-en diersoorten. Iedereen maakt mooie foto’s van de ijsschotsen die in alle vormen en maten langs komen. Door de aanhoudende mist besluit de kapitein het pakijs te verlaten en via de rand van het ijs naar het noorden te varen om de mist te ontlopen. Eenmaal uit het ijs klaart het meteen op en zitten we in de zon. De horizon wordt aandachtig afgespeurd en dan wordt er vanaf het bovenste dek een “blow” gezien. Het blijkt een Groenlandse Walvis te zijn. Een zeer zeldzame walvis die in 2015 herontdekt is aan de oostkant van Groenland. De walvis laat zich op afstand goed bekijken en na voldoende foto’s te hebben gemaakt varen we verder naar het noorden.

Rond de lunch gaan we opnieuw een poging wagen en opnieuw worden we omringd door een ongekend mooi wit landschap en de fotocamera’s maken overuren. Er zijn echter niet veel dieren in het gebied waar we nu zitten en op 2 zadelrobben na blijft het qua zoogdieren rustig. Wel worden we getrakteerd op close ups van Grote Burgemeesters, Ivoormeeuwen en Kleinste Jagers die regelmatig vlak langs de boot passeren. Net buiten het pakijs krijgen we nog 2 Groenlandse Walvissen in de kijker en één exemplaar laat zich nog goed zien en fotograferen.

Door een snel naderend front boven Groenland besluiten we het pakijs weer te verlaten en langs het ijs verder naar het noorden te varen. Doel is om morgenochtend op een goede plek, met beter weer, te komen om de (zee)zoogdieren van het ijs te bewonderen.

Tot morgen!!


Reacties

add
  • Hoi José en Gert zegt: 06-06-2022 om 08:56

    Wat ontzettend leuk jullie mooie reis te volgen.Wat een ervaring, en ondanks er geen plaatjes zijn, kunnen wij het ons inbeelden dat het fantastisch zal zijn. Wat zal hier weer een ontzettend mooi fotoboek van komen, wij verheugen ons. Maar voor jullie eerst nog genieten!! Groeten Cornel en Paulien.

  • Henk zegt: 06-06-2022 om 07:35

    Wij hopen deze reis volgend jaar te maken en kunnen ons nu al, dankzij jouw blog, verheugen op al het moois. Fijne reis verder!