counter on tumblr
 

Plancius Dag 9 “Het pakijs in de mist!” Zondag 5 juni 2022

06-06-2022

We zijn de hele nacht verder naar het noorden gevaren maar helaas is het weer niet zo mooi als gehoopt. Er staat nog steeds een stevig bries vanuit het noorden en door de mist is het zicht vaak niet meer dan zo’n 500 meter rondom het schip. Desalniettemin staat iedereen al weer vroeg om dek om te kijken wat de dag ons gaat brengen. Al snel worden er verschillende Ivoormeeuwen gezien net als een aantal Grote Burgemeesters. Ook zien we geregeld een robbensoort wat meestal een Zadelrob of Klapmuts blijkt te zijn.

Door de storm van de dag ervoor is het drijfijs en pakijs flink opgeschud en heeft zich over een grote oppervlakte verspreid. Dit maakt het bereiken van het landijs voor de kapitein lastig en een enkele poging moet worden afgebroken omdat de grote ijsschotsen soms teveel in beweging zijn. We blijven door het drijfijs varen en aan het eind van de ochtend worden er 2 Gewone Vinvissen gezien gevolgd door een paar Butskoppen. Het blijft toch altijd geweldig om naar deze zeezoogdieren te kijken.

Na de lunch vervolgen we onze route naar het noorden en hopen daar wat dichter bij het pakijs te komen maar door de mist en wind lukt dit niet. Wel worden er in de middag meer en meer robben gezien rondom de boot voor de nodige afleiding en ook de bekende Kleine Alken, Noordse Stormvogels en Kortbekzeekoeten zien we veelvuldig.

Tijdens de recap van de dag krijgen we een update van Nicole over het weer en de verwachting voor de komende dagen. Op de satelietbeelden is duidelijk te zien dat de storm zich heeft uitgebreid in de laatste 24 uur. Hoewel we er niet middenin zitten maakt de stevige wind het toch flink koud buiten. De geplande BBQ aan dek moet verplaatst worden naar binnen maar het smaakt er zeker niet minder om.

Na het avondeten staan er wederom veel mensen van het ijs te genieten in de mist en zeker wat later op de avond vaart de kapitein door een gebied van dik ijs wat waarschijnlijk is losgekomen door de storm. Dit levert naast knap stuurwerk ook nog mooie arctische plaatjes op. Op één van de grote ijsplaten wordt nog een Baardrob gezien die zich weinig lijkt aan te trekken van ons bezoek.

Na middernacht komt de Plancius weer in open vaarwater en zijn we nu op weg naar Spitsbergen waar we morgenochtend verwachten aan te komen voor onze landing.

Tot morgen!!


Reacties

add
  • Sandra zegt: 06-06-2022 om 17:29

    Hoi José & Gert, Leuk om te volgen en erg benieuwd naar de foto’s. Geniet er nog van! San