counter on tumblr
 

Vanochtend stonden de eerste Inezia-gangers alweer bijtijds op de brug van de Plancius. De afgelopen nacht heeft het schip behoorlijk koers gezet in noordelijke richting. We zijn in het noordwesten van Spitsbergen ter hoogte van het indrukwekkende Magdelenafjord, op 79 graden noord. Grote walvissen zien we niet, maar enorme wolken Kleine Alken en veel Papegaaiduikers maken het vermakelijk op dek 6. Het zicht is beperkt, slechts 500-1000 meter. Na het ontbijt krijgen we een instructie voor de zodiac vaartochten/ landingen en krijgen de meesten van ons een stel warme waterdichte laarzen uitgereikt. We werken de vogelsoortenlijst bij en niet veel later is het raak. Minimaal 8 enorme Walrussen zwemmen pal langs de bakboord zijde van het schip. De enorme lodderige wezens steken nieuwsgierig hun kop boven het wateroppervlak. Ze zijn omsingeld door vele Zwarte Zeekoeten en het lukt sommige om de dieren , samen met de ‘koeten’ , te fotograferen.

Als we verder het fjord invaren ontdek ik vanaf de brug een aantal zandbruine kolossale Walrussen rustend op een strandje bij een 14-meter hoge, steile gletsjer. De expeditieleiding heeft het ook door en wijzigt de plannen voor die middag. Direct na de lunch maken we ons op voor een landing bij de ‘haul out’ van de Walrussen. Op de wit besneeuwde bergen zien we diverse sporen van IJsberen. In de ochtend heeft een ander schip hier een IJsbeer met jong waargenomen. De omgeving wordt zorgvuldig gescand op aanwezigheid van een harige beer en in kleine groepjes draaien we een afwisselend programma af. Uiteraard hopen we op een ontmoeting met een IJsbeer, maar liever vanuit een veilige positie op het schip of de zodiac. De instructie is helder en de expeditieleden zijn bewapend en doen alles voor een 100% veilig bezoek aan de wal.

Het programma is uiterst afwisselend. Eerst een wandeling over het strand met diverse Kleine Jagers (inclusief fraaie donkere vorm), Noordse Sterns baltsend tijdens een sneeuwbui en een zingend mannetje Sneeuwgors. Vervolgens sluipen we richting de groep van ruim 22 Walrussen. We ruiken ze, horen ze en maken vele foto’s. In de vloedlijn plonzen diverse dieren speels op en neer. Na een ruim half uur krijgen we met de groep nog een fraaie zodiaccruise. We varen langs allerlei tinten blauw richting de gigantische gletsjer. In het kraakheldere water duiken gitzwarte zeekoeten. Mist en vrij heftige sneeuw versterken het poolgevoel. Een mysterieuze wereld gaat aan ons voorbij. Als we aankomen op het schip nemen sommige een warme douche en stellen we ons op in de rij voor de warme chocomelk. We koersen verder in noordelijke richting en passeren Smeerenburg, op weg naar het noorden van Spitsbergen.

Thomas van der Es, Inezia Tours, vanaf de Plancius bij Spitsbergen

Geplaatst op: 14 juni 2016


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...