counter on tumblr
 

5 - Wat een weelde

31-07-2021

Na een rustige nacht, vol met herinneringen aan DE dag, worden we rond 7 uur gewekt via de intercom. We zijn niet meer wakker gemaakt voor eventuele nieuwe IJsberen, want misschien zijn we enigszins verzadigd… Het gesprek tijdens het ontbijt gaat over de dag van gisteren. Moeten we blij zijn met zo’n hoge concentratie IJsberen op het ijs in de Hinloopen straat? Ik denk van wel. Het waren waarnemingen om nooit te vergeten. De dieren zaten redelijk dicht bij elkaar op een plek met smakelijke Ringelrobben en Baardrobben. Van de (vrij) grote populatie IJsberen op Spitsbergen zagen we slechts een fractie. Door verhalen te delen van de situatie alhier, kunnen we misschien een bewustzijn creëren van een veel groter probleem. We beseffen dat we dat aan de ontbijttafel niet kunnen oplossen. Twintig IJsberen op één dag is ons inziens nog nooit gebeurd op een IJsberenspecial. We zijn toch wel benieuwd of dit record tekenend is voor dit jaar of een samenloop van omstandigheden betreft.

Rap na het ontbijt staat een volgend hoogtepunt op de planning. We bezoeken de gigantische zeevogelkolonie van Alkefjellet. Een zodiac-cruise langs de markante steile rotskusten vol met Kortbekzeekoeten, Drieteenmeeuwen en Grote Burgemeesters. Het Inezia-team kruipt bij elkaar in een zodiac of twee en we varen langs de imposante kolonie. Het begin is tammetjes. Slechts enkele honderden ‘Kortbekken’ zitten met hun rug naar ons toe. Dat betekent broedhouding. Grote Burgemeesters galmen en de tientallen Drieteenmeeuwen zitten schattig tegen elkaar aan. Als het treintje met zodiacs de hoek omslaat is het onbeschrijfelijk wat we daar zien. Duizenden, duizenden zeevogels vliegen af en aan. Een enkele Kortbekzeekoet belandt zelfs voor luttele seconden in een zodiac. Het geluid, de sfeer en de aantallen doen niets onder aan de beelden die mij bekend waren van de BBC documentaire van Frozen Planet. Indrukwekkend! Dat is het juiste woord.

Ik durf geen schatting te maken van de geziene aantallen vogels. Het moeten er (totaal) minimaal honderdduizend zijn geweest, wat een weelde. Bij de meeste passagiers staat de jas open en zie ik slechts enkele handschoenen. Wat een mooi weer voor deze trip!

In de middag maken we nog een zodiaclanding. We waggelen door de sneeuw en zien een baltsend paartje Drieteenstrandlopers (dat waren toch Groenlanders?) en Paarse Strandlopers. Een ander deel vermaakt zich met een grote groep zonnende Walrussen. Het is werkelijk stralend weer en ik zie slechts een enkeling met jas. Prima weer voor de aansluitende barbecue. We evalueren de trip, genieten van de zon en kijken uit naar de dag die komen gaat. Morgen gaan we naar het vaste zee-ijs. Op zoek naar meer IJsberen…

Thomas van der Es, Inezia Tours, vanaf de Plancius bij Spitsbergen

Geplaatst op: 17 juni 2016


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...