counter on tumblr
 

Vandaag alweer de laatste dag op de Plancius. Voor de meesten van de groep betekent dat het einde van een enerverende trip die al begon op 29 mei jl in Hansweert (Zeeland).

Tijdens de verlenging zaten we steengoed in onze waarnemingen van IJsberen. Sterker nog, we zagen er minimaal 25! De grotere zeezoogdieren lieten nog even op zich wachten. Die stonden vandaag op de planning. Zoals natuurlijk bekend in de natuur laat weinig zich sturen, maar met een paar uitgeslapen ogen en telescopen op de brug kun je wel het één en ander afdwingen. Althans, zo dacht een aantal passagiers daarover. Terwijl in de lounge een boeiende lezing was van de Schotse Bill over de heftige walvisjachten uit het verleden, stond ik met Harry de Boer op de bekende vleugel naast de brug. Het was Harry die pal naast het schip een fantastische Gewone Vinvis ontdekte. Genoeg om de lezing van Bill tijdelijk te onderbreken. Het dier zwemt snel en draait allerlei richtingen op, zoekend naar eten. De ongekend sterke stuurmanskunsten van de kapitein laten zich weer eens van de beste kant zien. Wat een prachtige waarneming.

Niet veel later is het weer raak. Een Blauwe Vinvis laat op enkele honderden meters naast de boot een energieke blow zien. Vergelijkbaar met de waarneming van vorige week, laat het dier zien dat het met recht het grootste dier ter wereld is. Op enkele tientallen meters naast de boeg van de Plancius kunnen we met alle zintuigen genieten van het gigantische dier. De staart blijft onzichtbaar, maar de waarneming is grandioos. Mooi!

Voldaan zitten we aan de lunch en maken de meesten zich op voor een laatste zodiac-landing. Vanaf een hoog punt ontdekken we nog een fraaie Dwergvinvis. We lopen over de zachte mos-achtige toendravegetatie en er vliegt een groep van ruim 100 Kleine Rietganzen over. Duidelijk nog aankomst van deze soort in het hoge noorden.

Tijdens de Captains-cocktail evalueren we de trip. Een bijzonder succesvolle IJsberenspecial met een minimaal aantal van 25 (!) ijsberen. Een aantal waarnemingen waar je alleen in je stoutste dromen aan durft te denken. We zijn voldaan! Morgen meren we aan in Longyearbyen en gaat een ieder ter vrije besteding zijn gang.

Bericht aan de deelnemers: Bedankt voor het enthousiasme en de fijne tijd met elkaar !

Thomas van der Es, Inezia Tours, vanaf de Plancius bij Spitsbergen

Geplaatst op: 18 juni 2016


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...