2 - Russen aan wal
01-08-2021Ze stinken, zijn lui en ook nog chagrijnig, maar toch zijn wij speciaal naar Spitsbergen gekomen om ze te zien: Walrussen!
Stiekem hoopte ik altijd dat de naam Walrus afkomstig was van een scheldnaam die 17e eeuwse Nederlandse walvisjagers gebruikten voor hun op Walrussen lijkende Russische concurrenten.
De werkelijkheid blijkt minder romantisch want de naam is afkomstig van het Noorse Hvalrose, wat walvispaard betekent en daarmee blijft hun naam voor mij even raadselachtig als hij was.
We liggen vanochtend bij Poolepynten, een haul out van Walrussen. Ze komen daar aan land en blijven rustig een paar dagen liggen voordat ze weer het water ingaan om te eten.
Om de bakbeesten niet te verstoren gaan we in twee verschillende groepen aan land. Daarna lopen we heel langzaam richting rustende Walrussen en moeten op ongeveer dertig meter afstand blijven staan. Als het gaat om vrouwtjes met jongen moet je zelfs op meer dan honderd meter afstand blijven.
Op het land zijn Walrussen sloom en we zien dat ze om de paar meter voorthobbelen moeten uithijgen, toch durven IJsberen geen volwassen Walrussen aan te vallen. IJsberen jagen soms wel op jonge Walrussen, maar de moeder zal de jongen zo lang ze kan verdedigen. In het water is het andersom en zijn het de beren zelf die moeten oppassen voor Walrussen.
Nadat we enige tijd van de Walrussen genoten hebben en vlak voor de stank ondraaglijk wordt gaan we terug naar de Plancius. ‘s Middags zijn er twee lezingen; één over walvissen en één over IJsberen. Geheel in stijl wordt de walvissenlezing onderbroken voor een waarneming van een Gewone Vinvis.
Iets voor het diner heb ik het geluk een Potvis te ontdekken. Dat voelt goed, want de alerte bemanning op de brug ziet bijna elke walvisachtige als eerst.
We varen ’s middags wat verder uit de kust, qua vogels is het daar wat rustiger, we zien wel een mooie adulte Kleinste Jager langs vliegen. Qua walvissen scoren we na het diner weer heel goed, met vijf Blauwe Vinvissen (waarvan één langdurig dichtbij), een Dwergvinvis en rond middernacht een enorme groep Witsnuitdolfijnen.
Vanuit Spitsbergen,
Ies Goedbloed
Geplaatst op: 15 juni 2017