counter on tumblr
 

1 - Wat een dag

03-08-2021

Rond het middaguur stonden gisteren alle deelnemers aan het voorprogramma door IJsland op Schiphol, klaar om te vertrekken. Na een vlotte vlucht en een rustig avondje in een prima hotel midden in het centrum van Reykjavik begint het voorprogramma vandaag dan echt.

Nog voor het ontbijt worden de eerste enthousiastelingen door reisbegeleider Eduard Opperman meegenomen voor een rondje stadspark en -vijvers. Dat klinkt misschien niet zo spannend, maar leuk was het wel degelijk. Tientallen, soms roepende, Wilde Zwanen, Grote en Kleine Burgemeester en te veel Koperwieken om te tellen zorgen voor een leuk rondje vogelen.

Na het ontbijt stappen we in de bus en rijden we naar het noorden, langs de kust. In één van de vele fjorden die we vandaag zullen zien, beginnen we rustig met wat Eiders. Op zoek naar één van de doelsoorten van vandaag, Harlekijneend, wordt er vanachter de bus ineens “STOP” geroepen. Maar niet voor een Harlekijneend. Voor een Giervalk die komt aanvliegen en op een meter op 30 bij ons vandaan open en bloot boven op een rots gaat zitten. De grootste valk ter wereld. Zo maar, vlak voor onze neus. Het moet niet gekker worden…..

Maar het wordt wél gekker, want even later zien we 12 Harlekijneenden. Ook deze vogels willen ons onze kijkers niet laten verslijten, want ze zwemmen vlak voor ons langs. Wat Paarse Strandlopers zorgen voor het bijprogramma, net als een Gewone Zeehond die met een krab aan het worstelen is. Zo’n eerste dag is natuurlijk al te veel van het goede, maar nog steeds zijn we niet klaar.

Bij een niet-vogelstop, bij de imposante Godafoss waterval, lukt het ons weer niet om gewoon alleen maar naar die (prachtige, dat wel) waterval te kijken. Nog voordat we bij het uitzichtpunt zijn worden we belaagd door 12 Alpensneeuwhoenders. Net zo dichtbij als de andere soorten vandaag; je kunt net aan je verrekijker scherpstellen.

Gelukkig wordt het hier rond achten donker, dan valt er niet veel meer te vogelen en kunnen we rustig aan ons avondmaal gaan zitten. Als iedereen voldaan is van het heerlijke driegangenmenu is het tijd om de vogellijst van vandaag door te nemen, evenals de plannen voor morgen. De eerste mensen gaan naar hun kamer en maken zich inmiddels klaar om te slapen.

Toch komt daar niet zo veel van: buiten op de parkeerplaats van het hotel is het Noorderlicht te zien. En niet zo’n beetje ook. Prachtige stroken diepgroen dansen van links naar rechts. Soms wat feller, soms was diffuser en soms even helemaal weg.

Om dan even later in alle hevigheid weer knalgroen terug te keren….

Van zulke eerste dagen lust ik er wel meer. Benieuwd wat morgen gaat brengen, maar vandaag is alvast zeer geslaagd.

’t Kon minder, zegt men dan in Groningen, ‘t kon minder.

Vanuit Myvatn in IJsland

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 16 september 2018


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...