counter on tumblr
 

3 - Noord IJsland

03-08-2021

Hoewel het er in eerste instantie niet naar uit leek te zien, was ook gisteravond weer goed voor Noorderlicht. Dit keer met meer dan alleen groene kleuren, ook rood en paars waren nu van de partij.

Voor vandaag staat een nog rustiger dag dan gisteren op het programma, waarbij alle vogelsoorten die we zien voor de bonus zijn – onze doelsoorten op het land hebben we immers al gezien – en we ons met name focussen op het landschap.

En geloof me, dat landschap mag er zijn. Prachtige herfstkleuren, een rollend heuvellandschap, meer regenbogen dan ik ooit op één dag gezien heb en wonderschoon licht dat de herfstkleuren een nog diepere kleur geeft.

Die diepere kleuren kwamen met name tot hun recht bij het hoogtepunt van de dag, een kloof die Asbyrgi heet. De kloof is 1 bij 3 kilometer, nagenoeg zonder water en omgeven door steile rotsen van een paar honderd meter hoog. In deze tijd van het jaar is de kloof op zijn mooist door de herfstkleuren die de bomen en struiken in de kloof hebben aangenomen.

Zacht geel, vervagend groen, dieprood en wat voor namen je die herfstkleuren meer kunt geven, het was te mooi om te kunnen beschrijven. Alle deelnemers waren erg onder de indruk van de kleurenpracht. In de kloof zijn wat wandelpaden die naar uiterste puntje voeren, een ondiep meertje waarin een vrouwtje IJslandse Brilduiker wat aan het foerageren was en waar de Winterkoninkjes (van de IJslandse ondersoort) van zich lieten horen. Soort van de dag hier was overigens een Bokje…

We hebben ons door onze lokale gids haarfijn laten uitleggen hoe die kloof nu eigenlijk ontstaan is volgens de IJslanders. Houdt u vast, want voor mij klinkt het ietwat ongeloofwaardig, maar ja, wat weet ik er nou van?

Vroeger, hoe vroeger precies vertelt het verhaal niet, was de Noorse oppergod Odin (bij de Germanen bekend als Wodan) op zijn paard Sleipnir op weg van A naar B. Dit achtbenige paard reed door de lucht, maar verstapte zich en zette één van zijn poten op de aarde. Zie hier de kloof. Vind ervan wat u wilt, het is een prachtig stukje IJsland.

Vogeltechnisch was het een stuk rustiger vandaag; ornithologisch hoogtepunt was een groep van een paar honderd meeuwen, met onder andere Kumliens Meeuw, Grote Burgemeester, Zilvermeeuw, Grote Mantelmeeuw en tientallen Kokmeeuwen. De groep liet zich rustig uitpluizen en veel deelnemers lieten zich bijpraten in de wereld die vierjarige meeuwen heet. Bijna alle kleden waren vertegenwoordigd, dus iedereen heeft flink wat kennis opgedaan over hoe en wat.

Na een vroege incheck in het hotel is reisleider Eduard Opperman met een groepje fanatiekelingen nog even de haven van Husavik in geweest, om daar krenten in de pap als Zeekoet, Zwarte Zeekoet, Noordse Stormvogel en onder water zwemmende Eidereenden (die je vanaf de havenkant dus heel mooi onder water voorbij ziet zwemmen) aan de soortenlijst toe te voegen.

Morgen gaan we op pad naar Akureyri waar we aan boord van de Ortelius gaan voor het volgende deel van ons avontuur….

Vanuit Husavik in IJsland,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 19 september 2018


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...