counter on tumblr
 

Is het nu een nul of een "O"

Het Nederlandse paspoortnummer, maar ook het nummer van identiteitskaarten, bestaat uit zowel nummers als letters. Als dan gevraagd wordt om je paspoortnummer op te geven kan de vraag opkomen: is dit nu het cijfer "0" (nul) of de letter "O" (oh)? Het lijkt misschien een onbelangrijk detail, maar een foutje of vergissing bij  het invullen kan grote gevolgen hebben. Zo zijn er gevallen bekend van reizigers die na hun vlucht naar Amerika het land niet werden ingelaten omdat het paspoortnummer op hun visum niet klopte. U raadt het al. Het cijfer "0" en de letter "O" waren verwisseld...

Erg belangrijk dus om het nummer van uw identiteitsbewijs desgevraagd goed in te vullen. Gelukkig hoeft u nooit in verwarring te raken, de stelregel is heel simpel: in Nederlandse paspoorten komt de letter "O" NOOIT voor.

De reden hiervoor is simpel: het is bedoeld om verwarring met het cijfer "0" te voorkomen. Omdat gebleken is dat er voor reizigers soms toch nog verwarring kan optreden, wordt sinds 1 december 2019 ook het cijfer "0" niet meer gebruikt in nieuw uit te geven paspoorten en Nederlandse Identiteitskaarten. Is uw paspoort of identiteitskaart na 1 december 2019 uitgegeven, dan komt u dus zowel geen "O" als geen "0" meer tegen in het nummer van uw paspoort of ID-kaart.

Gegeven de geldigheidsduur van tien jaar van onze paspoorten blijft het dus nog een paar jaar even opletten, maar met deze tip zal het invullen van uw paspoortnummer niet meer misgaan!


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...