counter on tumblr
 

6 - Zingende stenen

06-07-2021

Zoals beloofd nog een korte beschrijving van de nachtelijke avonturen van gisteren. Op het eiland Mousa is een grote kolonie Stormvogeltjes gevestigd. Deze diertjes zie je echter overdag niet bij de kolonie. De nesten zitten namelijk zeer goed verscholen tussen de stenen en de foeragerende dieren komen pas in de schemer terug naar het nest. Hierbij maken ze zowel gebruik van natuurlijke nestplaatsen zoals een strand van grote keien, als van menselijke bouwwerken, zoals de historische muurtjes en de toren die dateren uit 600 voor Christus. Omdat men toen nog niet zo bezig was met net metselwerk en isolatie zitten er flinke holtes in de muren die zijn opgebouwd uit platte stenen die men in de buurt kon vinden. Gelukkig heeft de na-isolatie hier nog niet toegeslagen.

’s Avonds volgde de landing op Mousa om bij het keienstrand en de toren te kijken. Voordat er activiteit was van vliegende Stormvogeltjes klonk er een vreemd geluid uit de muren. Het was een mysterieus zacht geluid wat sterk doet herinneren aan het geluid van een Nachtzwaluw. Waar je ook liep, overal klonk dit geluid, maar er was nog niets te zien. Dit geluid heeft echter wel een functie. De in het nest aanwezige dieren geven hiermee een signaal aan de partner, zodat ze bij het juiste gat naar binnen vliegen en niet bij de buren.

Het aankomen van de dieren van zee begon rustig met af en toe een arriverende Stormvogel. Tegen de schemer werd het echter druk. Enkele Stormvogeltjes vlogen zelfs rakelings over hoofden en tussen de groep mensen door. Het was een vermakelijk schouwspel waar door iedereen (zelfs de niet vogelaars die op het schip aanwezig zijn) met volle teugen van genoten is.

Vanwege de nachtelijke perikelen was het ontbijt pas om 8.30 uur, zodat mensen konden bijslapen. Ondanks het late ontbijt was een flink deel van de Inezia-groep al veel vroeger uit de veren om over zee te kijken voor vogels en zeezoogdieren. De soortensamenstelling was op enkele punten een beetje gewijzigd ten opzichte van de afgelopen dagen. Er vlogen duidelijk meer Kleine Jagers, Grote Jagers, Stormvogeltjes en af en toe enorme aantallen Noordse Stormvogels. De hele dag is er door mensen gepost, maar buiten één Grijze Zeehond zijn er geen zeezoogdieren gezien. Morgen een nieuwe dag met nieuwe kansen.

Leuke waarnemingen vandaag waren een ongedetermineerd zangvogeltje die op het schip leek te landen en een Tureluur die na een paar landingspogingen op het schip er toch voor koos om door te vliegen. Dat zal dan toch wel een IJslandse Tureluur moeten zijn zou je zeggen. Een zoekactie naar het zangvogeltje leverde niets op. Het zou goed een mus-achtig vogeltje geweest kunnen zijn. Toch nog één van de Kaapverdische Mussen?

Inmiddels beginnen we meer informatie te krijgen over de Kaapverdische Mussen via de crew van de MV Plancius. Daarover meer morgen.

Vanaf de Plancius, 64º,17” Noorderbreedte, 03º,09” Westerlengte,

Wesley Overman

Geplaatst op: 13 juni 2013


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...