counter on tumblr
 

1 - De Noordzee op

31-07-2021

Anderhalf jaar geleden hebben sommige mensen deze reis al geboekt. Anderhalf jaar wachten, vooruitkijken en toeleven naar het vertrek. Vanochtend is het dan eindelijk zover, om half 8 kunnen de eerste reizigers inchecken. De Plancius ligt aan de kade in Hansweert, klaar om iedereen te ontvangen.

Na een klein uurtje is iedereen aan boord en gaan de trossen los. Nog voor de sluis kalibreren we het kompas door een paar rondjes te draaien met de boot en dan de sluis in waar we worden uitgezwaaid door wat kennissen, vrienden en familieleden. Aan boord wordt al fanatiek naar vogels gezocht, resulterend in wat algemene soorten als Bergeend, Bruine Kiekendief, Kievit en Tureluur, wat krenten als Zwartkopmeeuw en Slechtvalk, en een echte klapper gevonden door Ineziagids Ellen Tanger (die op deze reis gewoon als vakantievierende passagier meevaart): een Bijeneter die over het schip vliegt. Dat is nog eens een begin van de reis!

We gaan de Westerschelde op en langs Terneuzen op weg naar Vlissingen, Westkapelle en open zee. Onderweg zien we ook de eerste zoogdieren: Haas, Gewone Zeehond en Grijze Zeehond. Na een eerste korte introductie door de expeditieleider gaan we weer aan dek en niet lang daarna maken de mensen voor het eerst kennis met de befaamde keuken aan boord van het schip. 12 dagen lang kunnen we drie keer per dag gaan genieten van overheerlijk eten.

Na de lunch volgt een verplicht nummer: de safety drill. Hier moet iedereen bij aanwezig zijn, elke naam wordt afgeroepen en aan het einde lopen we naar de lifeboats waar we uitleg krijgen van de (zeer Duitse) tweede officier over het hoe en wat in geval van een noodsituatie. Voor het gemak gaan we er maar van uit dat er onderweg niets zal gebeuren en snel daarna staan we alweer aan dek en volgen meer soorten: een paar Bruinvissen, een Noordse Stormvogel hier, een Jan van Gent daar met tussendoor nog een mooie Noordse Pijlstormvogel.

Om 6 uur volgt de formele introductie van alle gidsen en is er een toast van de kapitein. Tot grote schrik van de arme man (een flinke Rus van bijna 2 meter) delen we hem mee dat Vogelbescherming Nederland nu het schip overneemt en dat zijn eigen vlag naar beneden moet. De kapitein speelt het spelletje prima mee, en een kwartier later wappert de Vogelbeschermingvlag al fier aan de voorplecht, wachtend op de waarnemingen van morgen…

Vanaf de Plancius, op de Noordzee richting Fair Isle,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 30 mei 2016


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...